Fjalët e peshkopit Parthenij

Fjalët e peshkopit Parthenij

Fitimtari i Përjetshëm – kryqëzim i epokave dhe shpirtrave

Fjala e Lartëshenjtërisë së Tij Peshkopit Antaniski z. Partenij, Abati i Manastirit të Shenjtë Bigorski, gjatë pritjes solemne të ikonës së ndershme dhe mrekullibërëse të Shenjtë të Martirit të Shenjtë Gjergj Fitimtarit në Manastirin e Rajçicës, më 17/30 Mars 2024, vera e Shpëtimtarit. Në emër të Atit dhe të Birit dhe të Shpirtit të Shenjtë,…

Fjalët e peshkopit Parthenij

Nëpërmjet Krishtit ne bëhemi njerëz të kulturuar

Fjala e Shenjtërisë së Tij Peshkopit Antaniski z. Partenij, Abati i Familjes së Shenjtë Bigorska, në muzikalin e Krishtlindjeve dhe Vitit të Ri në Kërçovë, më 1/14 janar viti 2024 në verën e Shpëtimtarit Shkëlqesia Juaj e Lartë, Mitropoliti i Krushevës dhe Demir Hisarit, z. Jovan, Do t'ia lejoj vetes t'ju falënderoj në emër të…

Fjalët e peshkopit Parthenij

Prania e Nënës së Zotit përmes ikonës  ,,Është e denjë”

Fjalimi i Lartëshenjtërisë së Tij, Peshkopit Antaniski z. Parthenij, Abati i Manastirit të Shenjtë Bigorski, thënë në festën e ikonës ,,Është e denjë", në vigjiljen e gjithë natës, pas leximit të Ungjillit në Liturgjinë e Shenjtë. Në emër të Atit dhe të Birit dhe të Shpirtit të Shenjtë! Falënderojmë Nënën Mbretëreshë që edhe këtë vit…

Fjalët e peshkopit Parthenij

Le të përpiqemi për dhuratat e Shpirtit të Shenjtë

Fjala e Lartëshenjtërisë së Tij, Peshkopi Antaniski z. Parthenij, për festën e Rrëshajëve, thënë në Liturgjinë e Shenjtë, më 5 qershor viti 2023, në verën e Zotit Në emër të Atit, të Birit dhe të Shpirtit të Shenjtë! Të dashurit e mi, kaluan pesëdhjetë ditë nga Pashka e Shenjtë, nga Ringjallja e Krishtit, dhe në…

Fjalët e peshkopit Parthenij

I përjetshmi Shën Gjergj Fitimtari

Fjalimi i Lartshenjtërisë së Tij, Peshkopit Antaniski z. Parthenij, në shërbesën e adhurimit të kësaj mbrëmjeje për nder të Shën Martirit të Madh Gjergj Fitimtarit në tokën Bigoriane në Rajçicë, thënë më 5 maj 2023, vera e Shpëtimtarit. Etër të ndershëm, Të dashur vëllezër murgj dhe motra murgesha, Të dashur të pranishëm, Fillimisht falenderoj Arkimandritët…

Fjalët e peshkopit Parthenij

Le të jemi një krijesë e re në Krishtin e Ringjallur

Fjala e Lartshenjtërisë së Tij, Peshkopi Antaniski z. Parthenij, mbi Ringjalljen e Krishtit, thënë në Vigjiljen e Pashkëve, më 16 prill 2023, vera e Shpëtimtarit Të dashurit e mi, adhurues të të Ringjallurit, Të kremtosh Pashkën e Shenjtë, kalim, Ringjallje, do të thotë të marrësh pjesë në ,,krijimin e ri” të krijuar nga Shpëtimtari i…

Fjalët e peshkopit Parthenij

Hyrja në tempulin e Virgjëreshës së Bekuar na zbulon qëllimin e ekzistencës sonë

Fjalimi i Lartëshenjtërisë së Tij, Peshkopit Antaniski z. Parthenij, Abati i Manastirit të Shenjtë Bigorski, për festën e Prezentimit të Nënës së Shenjtë, thënë në Liturgjinë e Shenjtë në Manastirin Preçista Kërçovë, më 4 dhjetor viti 2022, verë e Zotit Në emër të Atit, të Birit dhe të Shpirtit të Shenjtë! Sot është fillimi i…

Fjalët e peshkopit Parthenij

Kush është i afërmi im?

Fjalimi i Lartëshenjtërisë së Tij, Peshkopit Antaniski z. Parthenij, thënë në Liturgjinë e Shenjtë të Dielën e Samaritanit të Mirë, më 27 nëntor viti 2022, verë e Zotit Në emër të Atit të Birit dhe të Shpirtit të Shenjtë! Me ndihmën e Perëndisë, të dashurit e mi, nesër fillojmë agjërimin e bekuar të Krishtlindjes, me…

Fjalët e peshkopit Parthenij

Të kujdesemi për farën e kulturës Hyjnore

Fjala e Lartëshenjtërisë së Tij, Peshkopit Antaniski z. Parthenij, Abati i Familjes së Shenjtë Bigorski, thënë në Liturgjinë e Shenjtë pas leximit të Shëmbëlltyrës Ungjillore për Mbjellësin, më 30 tetor viti 2022, vera e Shpëtimtarit Në emër të Atit, të Birit dhe të Shpirtit të Shenjtë! Zoti Perëndi, të dashurit e mi, krijoi njeriun që…

Fjalët e peshkopit Parthenij

Shën Longin Stotnik- Apostulli i Ringjalljes

Fjala e Lartshenjtërisë së Tij, Peshkopi Antaniski z. Parthenij, Abati i Familjes së Shenjtë Bigorski, e thënë pas leximit të Ungjillit të Shenjtë në Liturgjinë Hyjnore, në kujtimin e Shën Longin Stotnik, 29 tetor viti 2022, verë e Zotit Në emër të Atit të Birit dhe të Shpirtit të Shenjtë! Falenderojmë, të dashurat e mi,…

Fjalët e peshkopit Parthenij

E Përndershmja Paraskeva si figurë shprese dhe gëzimi

Fjala e Lartmadhërisë së Tij, Peshkopi Antaniski z. Parthenij, thënë në kujtimin e të Përndershmes Paraskeva të Epivatit, në Liturgjinë Hyjnore në tempullin e Të nderuarës në qytetin e Dibrës, më 27 tetor viti 2022, vera e Shpëtimtarit Në emër të Atit të Birit dhe të Shpirtit të Shenjtë! Sot, të dashurit e mi, me…

Fjalët e peshkopit Parthenij

Mbretëresha e Qiellit – një ikonë e mëmësisë

Fjala e Shkëlqesisë së tij, Peshkopi Z. Parthenij, Abati i Manastirit të Shenjtë Bigorski, për festën e Fjetjes së Shën Mërisë, folur në Liturgjinë e Shenjtë, pas leximit të Ungjillit, më 28 gusht viti 2022, Vera Shpëtimtare Në emër të Atit dhe të Birit dhe të Shpirtit të Shenjtë! Në një shkëputje nga Ungjilli, të…

Fjalët e peshkopit Parthenij

,,Më lejo, Krisht, të jem një me Ty, të jem miku Yt”

Fjala e Shkëlqesisë së Tij, Peshkopi Antaniski z. Parthenij, Abat i Manastirit të Shenjtë Bigorski, folur në festën Shpërfytyrimi i Zotit, në Liturgjinë e Shenjtë në Manastirin e Preçista të Kërçovës, më 19 gusht 2022, verë e Zotit Në emër të Atit dhe të Birit dhe të Shpirtit të Shenjtë! Falenderojmë Zotin e mëshirshëm që…

Fjalët e peshkopit Parthenij

Le ta shohim Krishtin me sy shpirtëror

Fjala e Eminencës së Tij, Ipeshkvi Antaniski z. Parthenius, Abati i Familjes së Shenjtë Bigor, folur të Dielën e të Verbërve, në Liturgjinë e Shenjtë, më 29 maj 2022 Në emër të Atit, Birit dhe Shpirtit të Shenjtë! Sot, nga ngjarja ungjillore e parashikuar nga etërit e shenjtë që do të lexohet këtë të diel,…