Поучни словa

Божиќно послание 2021

Архиепископот г. г. Стефан † СТЕФАН,ПО МИЛОСТА БОЖЈА, АРХИЕПИСКОП ОХРИДСКИ И МАКЕДОНСКИ,ЗАЕДНО СО СВЕТИОТ АРХИЈЕРЕЈСКИ СИНОД,ПО ПОВОД БОЖИКНИТЕ ПРАЗНУВАЊА, ИСПРАЌА МИР И БЛАГОСЛОВ ОД БОГАДО СВЕШТЕНОСЛУЖИТЕЛИТЕ, ДО МОНАШТВОТО И ДО СИТЕ ЧЕДА НАМАКЕДОНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА Божјата љубов кон нас се покажа во тоа што Бог Го испрати во светот Својот Единороден Син за да живееме…

Архиепископот Доситеј сопатник на неговите свети претходници и архиепископи на славната и древна Охридска катедра

Од промоцијата на монографијата „Возобновителот“посветена на човекот, монахот, Поглаварот – Архиепископот Доситеј Постојат личности кои се почитувани, прославени и влијателни, личности чијашто појава самата по себе ги поттикнува луѓето да ги следат, да ги слушаат и да ги паметат. Нивниот глас и нивната мисла го привлекуваат вниманието не само на поединци и групи, туку и…

Патријаршиско послание за Божик 2021

Вселенскиот Патријарх г. г. Вартоломеј /фото Никос Папахристу/ † В А Р Т О Л О М Е Ј по милоста Божја Архиепископ Константинополски - Нов Рим и Вселенски Патријархдо сета полнота на Црквата благодат, милост и мирод родениот во Витлеем Спасител Христос   Браќа сослужители и благословени чеда, Откако повторно стасавме до сесветлиот празник…

Многу да ја љубиме Црквата

Важно е да влеземе во Црквата, да се соединиме со нашите ближни, со радостите и со тагите на сите. Да ги чувствуваме како свои, да се молиме за сите, до болка да го посакуваме нивното спасение, да се заборавиме себеси. Да правиме сè за нив, какошто и Христос прави сè за нас. Во Црквата стануваме…

Љубете го својот ближен

Влезете во некоја психијатриска болница за да видите колку многу човечки души страдаат. Ние, пак, кои сме „здрави“ сме повикани да не ги забораваме овие луѓе! Тие не би требало да бидат изоставени од нашите молитви и од нашата грижа. Да Го молиме Бога да испраќа трпение, олеснување, да дава исцеление. Треба да ги земеме…

Житие на светиот отец наш Јован Милостив, патријархот Александриски

Јован Милостив, патријарх Александриски Се родил на островот Кипар во кнежевско семејство. Татко му беше кнез на име Епифаниј. Од младоста беше воспитан во побожноста и стравот Божји и за него стравот Божји беше почеток на премудроста. Со настојување на родителите се ожени и имаше деца. Но, по Божја промисла набрзо му умреа децата, а…