Интервјуа

Архимандрит Партениј: „Секое зло за добро“ – во ова богодопуштено време да се пронајдеме себе во себеси

Велигденско интервју на Архимандрит Партениј за „Битолски Весник“ Новинари: Киро Кипроски и Менде Младеновски „Битолски Весник“: Се наоѓаме неколку дена пред големиот христијански празник Велигден, а човештвото е исправено пред големиот предизвик како да се преживее и да се спаси од пандемијата. Како ја доживувате заразата со коронавирусот? Пандемијата не само што им го смени…

Илјадагодишен континуитет на светост, богоподобие, просветителство и уметност

Интервју со архимандрит Партениј, игумен на Бигорскиот манастир по повод 1000-годишнината од основањето на манастирот Специјално за „Битолски весник“, Киро Кипроски Древното македонско светилиште Бигорскиот манастир „Свети Јован Крстител“ годинава ќе ги одбележи двата големи јубилеја: 1000 години од основањето и 25 години од возобнувањето на монашкото братство, што беше укинато со декрет на државата…

Да Го чувствуваш Бога значи да се чувствуваш бесмртен

Велигденско интервју на Архимандрит Партениј, за Битолски весник „На смртта празнуваме умртвување”, пее на Велигден Црквата Христова, „на адот разрушување, на друг вечен живот – почеток”.           Бог му подари на човекот неискажлива радост, поразувајќи ја причината за сите негови таги и несреки – смртта. Зашто, зад секоја човечка тага, зад…

Единствено верата во Бога му носи вистинско ослободување на човекот

Ексклузивно интервју на архимандритот Партениј, игумен на Бигорскиот манастир „Свети Јован Крстител”, за „Битолски весник” Б.В.: Само што зачекоривме во новото лето Господово 2019-то. Изнесете ги Вашите оценки за минатата година, на црковно и политичко поле. Дали тоа што го планиравте и го остваривте? Отец Партениј: Најнапред, нека ни е благословено на сите новото 2019-то лето…

Во духот на христијанското братољубие ја имаме поддршката и од некои грчки архиереи

Бигорски засекогаш ќе остане споменик на македонската култура и самобитност Интервјуирал: Елизабета АРСОСКА Улогата на отец Партениј како духовен раководител и старец во духовното будење на народот, особено на младината, е незаменлива. Тој е еден од највлијателните црковни достоинственици во МПЦ-ОА, кој успеа од манастирот повторно да направи светилиште што привлекува верници од сите краишта…

Интервју – Бигорскиот манастир, вистинско духовно прибежиште

„Наш прв чекор беше востановување редовен литургиски живот и враќање на благолепието на храмот, кој во последните неколку декади беше сведен на ’музеј за иконостас’ “, вели архимандрит Партениј, игумен на манастирот Годинава Бигорскиот манастир „Свети Јован Крстител“ ќе одбележи 20 години од возобновувањето на монаштвото во манастирот. Ова беше повод да разговараме со игуменот,…