Христијанска етика

За курбаните и суеверието

Еден народен, во голема мера магиски и идолопоклонички обичај, кој е многу раширен помеѓу верниците, е курбанот. Курбанот што се прави при осветување на куќа, кога темелите се попрскуваат со крв од закланото животно и во нив се става неговата глава, е чиста ѓаволска работа, со која како нечестив обред си го внесуваме ѓаволот во…

Поради колку причини луѓето се прелажани со празни виденија и соништа?

За учеството на демоните во монашките сновиденија, Свети Јован Лествичник расудува на следниов начин: „Кога ние, оставајќи ги заради Господа својот дом и своите роднини, се предаваме на отшелништво од љубов кон Бога, демоните се обидуваат да нè вознемират со сновиденија, претставувајќи ни ги роднините како тагуваат, или умираат, или како заради нас трпат искушенија.…

Да постам или не?

Текстот е наменет за оние кои се мислат дали да постат или не; за оние кои сакаат,но не можат да го направат првиот чекор; кои се сомневаат во своите сили. Ова е само едно мало размислување за тоа како да се решиме на пост. Зошто е тешко? Нектариј Морозов Во пракса, на човекот секогаш му…

Светите Отци за соништата и виденијата (II дел)

Од кои причини луѓето се прелажани со празни виденија и соништа? Постојат седум причини поради кои Христијаните се измамени со виденија и соништа што личат како да се од Бога: поради гордост, празна слава, која е прва ќерка на гордоста; поради неискусниот и слаб ум на христијаните; поради нерасудливата ревност на некои христијани, што многу…

Светите Отци за соништата и виденијата (I дел)

Што претставуваат соништата и виденијата, каква е разликата помеѓу нив и колку видови има? Ќе ви одговорам со зборовите на свети Јован Лествичник, кој вели: „Сонот е движење на умот за време на не движењето на телото. А, привидувањето (лажното видение) е прелест на очите, кога умот спие. Привидувањето е исход на умот кога телото…

Кои се последиците од Гревот на маѓепсништвото? – (VIII дел)

Зошто демоните дејствуваат преку светите икони! Престанете заради Божјата љубов да ја обновувате древната и умртвена елинска измама и да ја вметнувате во светиот живот на христијаните, зашто баењето над светите икони не е божествено дејство на благодатта на светите икони. Оддалечете се од таквите дејствија! „Зашто Бог не е Бог на безредието туку на…