Медиумите за нас

Отецот под чија закрила многумина го нашле својот спас

Македонското древно светилиште Свети Јован Крстител – Бигорски манастир, стожерот на македонската духовност, бисерот на мијачката архитектура, на импозантниот иконостас во манастирската црква, има дола историја и монашка традиција. За две години, во 2020 г., Манастирот ќе го прослави својот голем јубилеј 1000 години од основањето, навистина редок настан за нашата татковина Македонија, за општожителното…

Отец Партениј добитник на признанието на „Битолски весник“ за трајни вредности

Архимандритот на Бигорскиот манастир, Партениј, е добитник на највисокото признание на „Битолски весник“ за трајни вредности, на манифестацијата „Избираме најуспешни битолчани“ за 2017 година. Ова признание на отец Партениј му беше врачено на свеченото прогласување на најуспешните битолчани, на манифестацијата што по 19-то пат се одржа во Битола, а на која присуствуваа над 800 гости.…

Божјото отсуство од срцето на човекот е мрачна состојба

Ексклузивно интервју со архимандритот Партениј за Битолски весник   На сите веќе ни е јасно дека брзиот начин на живеење и прекумерната, а со тоа и бесполезна употреба на технологијата, како што се телевизијата, социјалните мрежи и воопшто интернетот, толку многу сили и време им одземаат на луѓето, толку ги преокупираат, што тие веќе не…

С „Вечният бог“ Бигорският манастир развълнува и обедини Македония

Тази Коледа е доста по-различна за Македония, която празнува Рождество Христово по стария календар на 6 януари, предаде репортер на БГНЕС. Страната, която в продължение на 3 години живя в условията на тежка политическа конфронтация, успя да посрещне Рождество Христово в изумително единство. Това стана благодарение на инициативата на Бигорския манастир, който събра на едно…

Бигорска мисија за промоција на нашата црква

Со враќањето на монаштвото во Бигорскиот манастир и на сестринството во метохот на „Св. вмч. Георгиј Победоносец“ во дебарското село Рајчица и во манастирот „Пречиста“ кај Кичево, се вложија многу средства и труд за оспособување на црквите, манастирите, конаците, заживување на манастирската економија со обработување на плодните површини, обновување на овоштарниците, градинарството, одгледување пчели, овци,…

За неракотворните храмови

Во Бигорскиот манастир, посветен на Претечата и Крстител Господов, пристигнавме доцна попладне. Дворот, храмот – исполнети со луѓе – млади и стари, мажи и жени, и многу деца. Меѓу нив и монаси со коишто разговараат. Се обративме кон еден од нив – јероѓаконот Силуан, му кажавме од каде сме и тој нè покани во гостоприемницата.…