Рецепти

Чоколадна торта без масло (на вода)

  Чоколадна торта без масло (на вода) Вкусна чоколадна торта, без масло за великопосните денови Пандишпан:250 мл. вода250 гр. шеќер400 гр. брашно1 м. лаж. сода4 лаж. мармалад (мешан)250 мл. газиран сок (газоза, струмка)250 гр. суво овошје (сува смоква, сува кајсија, сува слива, суво грозје...)2 портокалиФил за премачкување:60 суви урми (без семка)100 гр. какао3-4 ванили (или…

Традиоционална Охридска пита (Комад)

Охридска пита (Комад) Традиоционална Охридска пита (Комад) 800 гр. брашно (Тип - 400)400 мл вода (ладна)10 гр. сол1 прашок за пециво1 лаж. оцетна киселина3 лаж. масло250 гр. маргарина (Кристал)Фил смесаурда или сирење3 јајца180 мл. јогуртпраз (свеж) Подготовка на тестотоВо длабок сад за месење се става брашното, водата, солта, прашокот за пециво, оцетната киселина и маслото.…

Ракчиња

Потребни состојки: 450 гр. ракчиња (чистени) 150 мл. маслиново масло 1 лимон 2 чешниња лук 1 лажичка оригано  Зачин од зеленчук (Вегета, Зачинал...) Сол (хималајска) Кечап Начин на подготовка: Ракчињата се мијат, се полеваат со врела вода и се оставаат да отстојат 5'-10'. Потоа се цедат од водата и се ставаат во сад, па се полеваат…

Макарони со печурки и сирење

Макарони со печурки и сирење Прекрасни макарони со печурки и сирење приготвени на манастирски начин 1 пакет макарони2 глави кромид400 гр. печурки (свежи)3 јајца200 гр. сирењемаслозачинсолбибер Макароните најпрво се варат и се цедат од водата.Потоа се ставаат во длабок сад, им се додава изрендано сирење и претходно изматените јајца и сето тоа се меша додека…

Манастирски специјалитет со црн домат

Потребни состојки: 4 средно големи црни домати 1 кг. црвени домати 400 гр. кисела павлака 300 гр. кашкавал Брашно за црниот домат Рендан лук по вкус Оригано Сол Начин на подготовка: Се мие црниот домат и сече на потенки кругови, па потоа се валка во брашно и се пржи на умерен оган. Пржениот домат се…

Крап на манастирски начин

Потребни состојки: Крап 1 кг. кромид 3 моркови 1 китка магдонос 2 дл. вино 2 дл. домата или 2 домати 1 главица лук Масло Зачин од зеленчук (Вегета, Зачинал...) Сол Црн бибер 3 ловорови листа Начин на подготовка: Крапот најпрвин внимателно се чисти од крлушките, па се расекува на стомакот, му се вади внатрешноста и…