Катехизис

Основи на православната вера – IX дел

Учењето на Светите Отци Искуството на Црквата е засновано на сведочењето на она учење кое во Стариот завет го запишале Пророците, а во Новиот завет Светите Апостоли, и кое во своите списи го потврдиле Светите Отци. Согласноста во верата помеѓу Пророците, Апостолите и Отците отсекогаш било сметано за неопходна појдовна точка и мерило за вистинскиот…

Како да бидете среќни?

Некогаш во древен Египет двајца пријатели од Александрија, решиле да го обиколат светот за да најдат барем еден мудар и среќен човек. По долги и бесплодни трагања, најпосле откриле еден свет Старец, којшто живеел осамено во планината. Отшелникот им се поклонил до земјата и радосно ги примил во својот дом. Откако надолго и нашироко поразговарале,…

За неопходноста од исповед

оказ за вистинското смирение е исповедањето пред отците не само на она што го правиме, туку и на она што го помислуваме. Наведеното постапување прави да чекориме по вистинскиот пат, избегнувајќи ја штетата и опасноста. Зашто, невозможно е демоните да го измамат оној што својот живот го уредува во склад со судот и мислењето на…

За Божикните каланди и пештера

Вечниот Бог слезе и во Дева се всели: свет, свет, свет си и пресвет Господи. Царот на сите и Господ, дојде Адам да го преобрази: свет, свет, свет си и пресвет Господи... Ова е една од бројните Божикни песни, коишто се пееле од народот во деновите на празнувањето на Рождеството Христово и се нарекувале „каланди“.…

Нека Библијата ви каже како да бидете жена

Има одредени пасуси во Библијата за жените на коишто едвај обрнуваме внимание. Тоа дека постарите жени треба да им ја пренесуваат мудроста на помладите е ценето. Тоа дека жените треба да ги сакаат своите мажи и деца е вообичаено и очекувано, дури и кога е предизвик на моменти. И сфаќаме дека во Христа, колку и…

Пресвета Богородице спаси нè

Пресвета Богородице спаси нè Во последно време во Македонија некои личности кои иако немаат доволно богословско, или барем православно, познавање на тематиката, почнаа да објавуваат многу написи и да се вклучуваат во разговори чија тема е Пресвета Богородица и нејзината улога во спасението на човекот низ православното богослужение, а со тоа да внесуваат не мал,…