Колумни

Едноставни размислувања – одговори од еден светогорец за украинското прашање

Како светогорски монах, чиешто послушание долги години е во гостоприемната на Манастирот Пантократор, многу често доаѓам во контакт со руски и украински поклоници. Темата која последнава година особено ги засега нив, е Украинското прашање. Прашањата кои ги формулираат сите се постојано истите и воглавном произлегуваат од лажните известувања и дезинформации на различните интернет страници или…

Насекаде гледа „американци“ митрополитот Бачки, кој ја откри „Мајката Црква“ во Ерусалим

Повеќе од три години после неговиот неуспешен обид да ја задржи Српската црква подалеку од Светиот и велик собор во Крит, водачот на групата „вазали“ на Руската црква, митрополитот Бачки Иринеј сега се впушти во напад без преседан против Вселенската патријаршија, која ја осудува за наклонетост кон „новопапизам“. Во своето интервју за српскиот весник „Печат“,…

Светителот

Да се почувствува топлината во студената зимска ноќ, да се загреат срцата на свеќите во храмот, да се вкуси најслаткиот залак од сеуште топлата погача, виното кое грее низ душата, ладното ветре на заруменетите лица, пченицата која засладува на крајот, црвените јаболка наспроти белиот снег кој крцка под нозете како кората на погачата кога се…

Руската црква – пријател кој знае да се однесува само непријателски

Андреас Лударос Ако луѓето што се кријат позади стратегијата на Руската црква имаа можност да ги прочитаат записниците на последното заседание на Јерархијата на Грчката црква за украинското прашање, или ако барем ги прочитале репортажите на orthodoxia.info на оваа тема, ќе сфатеа дека нивната стратегија е во најмала рака катастрофална. Во последниве денови цел ред…

Поимот „Автокефална Црква“

Митрополит Јеротеј Навпактски Во претходна моја статија ветив дека ќе го разгледам поимот автокефална црква, кошто денес се толкува погрешно. Имено, тоа ќе го направам во претстојниов текст, каде што ќе ги резимирам моите мисли, кои сум ги споделил и претходно.  Кога говориме за помесните цркви, ние ги нарекуваме автокефални – така тие се нарекуваат…

Некаде ја изгубивме топката: Црногорскиот Амфилохиј отворено проповеда протестантизам

Архимандрит Роман Анастасијадис,клирик на Вселенската патријаршија од Крит Се информиравме со големо изненадување, секако непријатно, од страната на светата Митрополија црногорско-приморска дека во 21-от век, кога постои брзината на информациите и можноста за проверка на сите историски податоци и нивно пронаоѓање, дека постојат православни архиереи со изопачена еклисиолошка свест! Поинаку не може да се објасни…