Ставови

По повод скандалозното писмо на Српскиот Патријарх кон Вселенскиот Патријарх

Неодамнешното писмо од Српскиот Патријарх г. Иринеј, упатено до Неговата Сесветост, Вселенскиот Патријарх г. г. Вартоломеј, во кое бездруго го напаѓа со чудни аргументи, во многу наврати и непостојани и спротивставени, не може, а да не предизвика многу недоумици. Затоа, како монашко братство, заради вистината, не можевме да останеме без коментар на тоа, како и…

Едно „чудно“ поклонение во еден скриен дијамант на Православието

Почитувани читатели, Објавуваме еден текст што еден поклоник од Грција, млад теолог, ни го испрати и го сподели на својот фејсбук профил, кој скоро го посети нашиот Манастир. Внатре тој ги открива своите впечатоци од престојот во Манастирот и нè почести со своите убави зборови. Овој текст е сведоштво за незнаењето во кое честопати живееме -…

Мартинка и бројаничка

Секоја година, ова време, се среќаваме со истиот проблем – дали да се става и носи мартинка или не. Не е проблем самата мартинка, туку односот кон неа. Значи, ако мартинката се носи неколку денови или една недела, дали како негување на стара традиција, дали како мода, дали во чест на нашите предци, дали како заедничко балканско културно наследство,…

Митрополит Наум Струмички: Најприродно е БПЦ да биде наша Мајка-црква

Голема лага е дека Вселенскиот патријарх веднаш ќе го прекрати евхаристиското општење со Бугарската православна църква /БПЦ/, ако таа влезе во евхаристиско општење со Македонската православна црква - Охридска архиепископија /МПЦ – ОА/. Тоа се вели во специјалната анализа за БГНЕС на струмичкиот митрополит Наум, ден пред Бугарската патриаршија да го разгледа писмото на МПЦ.…

Околу Предлог-Законот за употреба на јазиците

Почитувани наши читатели, Со оглед на тоа што мислењето на нашето монашко братство околу Предлог-законот за употреба на јазиците се сообразува со мислењето на почитуваната професорка и академик Катица Ќулавкова, одлучивме да го објавиме и на нашата страница, како став што безрезервно го поддржуваме и зад кого целосно застануваме. Ценетата професорка мошне стручно и аргументирано…

За Договорот за пријателство помеѓу Р. Македонија и Р. Бугарија

Оградувајќи се однапред од каква било партиска и политичка припадност, наклонетост, протежирање нечија страна и сл., како монашко братство кое повеќе од 20 години верно ѝ служи на светата Македонска православна црква – Охридска архиепископија и на Татковината Република Македонија, би сакале и ние јавно и транспарентно да го искажеме нашиот став во поглед на…