Историски теми

Јован Дебранин како Архиепископ Охридски и прв ктитор на Свештената Бигорска Обител

Реферат произнесен на Првата национална византолошка научна конференција одржана во Охрид, на 25 и 26 октомври 2018 лето Господово Пастиру на Охрид, радувај се! Најсвештен подвижнику на Бигорската Обител, радувај се, ја основа славно за веки, Јоване преблажен, Дебарска похвало!Величание на Свети Јован Дебранин Распадот и конечниот крај на Самоиловото царство кон крајот на 1018…

Двесте години од раѓањето на великанот Партениј Зографски

Во тековното, 2018 лето Господово, се навршуваат 200 години од раѓањето на великанот на Преродбата од 19-от век, галичанецот Партениј Зографски, преродбеник, писател, учебникар, фолклорист, народен деец и духовник, митрополит во Кукуш, Дојран (Полјанин) и Ниш. Митрополит Партениј Зографски   Оваа охристовена личност од нашата свештена историја, произлегла како благословена фиданка од боговерното семејство на…

100 години од едно заборавено собитие

- Сто години од страдалничкиот подвиг на свештеникот и иконописец Овентиј Исаиев Фрчкоски од с. Галичник - Во светлината на Божјото сезнаење ниту едно нешто, макар колку тајно било, не останува сокриено. И најтемните нешта, извршени во најтемните ноќи и на најтемните места, видени се од Божјите очи, во светлина посветла од најсончевиот ден. Бог,…

Христијанизацијата на Словените во Македонија: дејноста на Св. Кирил и Методиј, на брегалничката епископија и на Епископијата на св. Климент Охридски – V дел

Дејноста св. Климент Охридски и на неговата епископија До промена на црковната политика на кнезот Борис – Михаил кон Византија дошло во 80-тите години од IX век.  Со цел целосно да го елиминира византиското влијание во Црквата во Бугарија, Борис – Михаил решил постепено да го замени византиското свештенство и епископатот со словенски. Во остварувањето…

Христијанизацијата на Словените во Македонија: дејноста на Св. Кирил и Методиј, на брегалничката епископија и на Епископијата на св. Климент Охридски – IV дел

Брегалничката епископија Во втората половина на 50-тите години од IX век, користејќи ги внатрешните и надворешните тешкотии со кои се соочувала Византија, бугарската средновековна држава започнала со освојувачки акции насочени кон византиските владенија во географска Македонија. Притоа била освоена територијата на Северна, Централна и на Западна Македонија. Во овој контекст е важно да се напомене…

Христијанизацијата на Словените во Македонија: дејноста на Св. Кирил и Методиј, на брегалничката епископија и на Епископијата на св. Климент Охридски – III дел

            Веќе во средината на IX век, со воспоставувањето на тематскиот систем во Византија, процесот на христијанизација во нејзините словенизирани балкански владенија влегол во нова фаза. Тоа е периодот кога Византија постепено успеала да ја врати власта во териториите населени со Словени во географска Македонија (поранешната византиска провинција).  Притоа, паралелно со зацврстувањето на византиската власт…