Чуда на Свети Јован

Чуда на Преподобниот Јоаникиј Ракотински во Бигорски

Во периодот од 2008-2010 година чесните и чудотворни мошти на новопројавениот Светија, Преподобниот Јоаникиј Ракотински, чиј спомен се слави денес, привремено престојуваа во параклисот „Свето Благовештение“ во Свештената Бигорска Обител. По нешто повеќе од двегодишниот престој на моштите на Преподобниот во Бигорски, кога веќе започнаа подготовките за претстојното негово впишување во Диптихот на светиите, нашиот…

Уште чуда на Свети Јован во Бигорски

Свети Јован Крстител, детаљ од живописот на малата купола во нартексот на Бигорскиот соборен храм, почеток на 19 век. Свети Јован Крстител им дарува дете на повозрасни родители, иако медицината велела дека за нив детераѓањето не е можно „Почитувано братство на Бигорски манастир! Моето име е Катерина Андоновска Богатинова. Сведочам за чудо по вашите молитви.…

Чудата на Свети Јован во Бигорски никогаш не престанале и не престануваат

„Денес од неплодна утроба изникна плод – Јован Претечата. Весели се, пустино, и ликувај, човештво, бидејќи доаѓа проповедникот на покајанието, за да се воплоти во утробата мајкина. Дојдете, празникољупци, да ликуваме, радувајќи се, поради неговото славно зачнување, извикувајќи: Ти, којшто си најголемиот меѓу родените од жена, не престанувај да се молиш за оние што со…

Нови сведоштва за чуда на Свети Јован во Бигорски

Откако започнавме да објавуваме дел од многубројните чудеса на Свети Јован Крстител што се случиле преку неговата чудотворна Бигорска икона и преку неговите чесни и свети мошти што се чуваат во познатата моштохранилница во бигорскиот соборен храм, на нашата електронска адреса досега беа испратени повеќе лични сведоштва за благодејанието и чудотворството на Чесниот Претеча. Дел…

Нови чудотворства на Свети Јован од неговата Бигорска икона и од светите мошти

Свети Јован исцелува петгодишно немо дете Свети Јован непрестајно се застапува пред Бога особено за малите дечиња. Еве пример за тоа. Во 2009 година во бигорскиот манастир дојде З. П., побожен човек од Скопје. З. П. беше ожалостен татко, бидејќи неговиот син Л. наполнил пет години, а сè уште не проговорил ниту збор. Детето се…

Современи чуда на Свети Јован во Бигорски

Чудата од Бигорската чудотворна икона на Свети Јован Крстител никогаш не престанале. Поради преголемата љубов на Бог кон човекот и силното молитвено застапништво на Претечата, тие се случуваат и денес. И навистина, голем е бројот на оние што ја почувствувале чудотворната помош на Свети Јован во нашиве дни. Нашето братство има запишано само мал дел…