Соопштенија

Бигорскиот сајт отсега достапен и на грчки јазик

Возљубени пријатели, Христос воскресе! Ве известуваме дека точно една година после објавувањето на новиот манастирски сајт, оваа света Пасха ја објавуваме и верзијата на грчки јазик. Сите содржини што се однесуваат на Манастирот се преведени, освен неколку, за кои ќе се погрижиме да ги завршиме во најкраток можен рок. Во грчката верзија не се застапени…

Распоред на богослужбите за Страсната седмица и Пасха

31 март – ЛАЗАРЕВА САБОТА 06:30 ч. – Утрена и Златоустова Литургија 16:00 ч. – Мала вечерна 20:00 ч. – Бдение (Вечерна, Утрена, Прв час)   01 април – ЦВЕТНИЦИ 07:30 ч. – Трети и Шести час, Златоустова Литургија 16:00 ч. – Деветти час, Вечерна богослужба 21:00 ч. – Утрена со Последование Жениха, Прв час…

Соопштение од САС на МПЦ-ОА

Светиот архиерејски синод (САС), на Македонската православна црква - Охридска архиеископија (МПЦ-ОА), на својата редовна седница, одржана на 13 март 2018 година, разгледа повеќе прашања од црковниот живот, при што посвети посебно внимание на дејноста на воспитно-образовните институции, како и за престојните прослави на црковните јубилеи. Ова 2018 лето Господово е јубилејно и нашата Црква ќе…

Известување за Великиот пост

Почитувани верници, На сите нека им е благословен почетокот на Великиот Пост, едни со други да се помириме и да си простиме. Исповед кај Старецот и другите духовници од манастирот ќе има преку сите викенди, како и во останатите денови на Постот, освен за време на Тримирот. Доколку, пак, некој сака да преноќева во манастирот,…

Соопштение за Богојавление

Распоред на празничните богослуженија   Среда (17 јануари) 23:00 - 04:00 Сеноќно бдение 04:00 - 04:30 Богојавленски Голем водосвет во манастирската фијала   Петок (19 јануари) ВОДИЦИ 07:00 - 08:30 Божествена Златоустова Литургија во храмот „Пресвета Богородица“ во с. Ростуше 09:00 Почеток на торжествена Литија од храмот „Пресвета Богородица“ во с. Ростуше до „Ростушки мост“ на р.…

Полагање на крстот во реката Радика

Божјата благодат и силата на Светиот Дух со Кој се осветува водата, особено се чувствува на денот на Просвештението, кога правиме спомен на Крштението Господово од раката на Св. Јован Претеча. Со чинот на осветувањето на богојавленската вода и полагањето на крстот во водите, се символизира ослободувањето од гревот што Христос му го донесе на…