Соопштенија

Соопштение на Светиот Синод по повод пописот

Соопштение (13.09.2021 14:43) Сите православни христијани се повикуваат, при пописот на населението, да ја искористат можноста, во делот за религиозна припадност, да се изјаснат како православни христијани, бидејќи таа опција постои во методологијата за попишување, а попишувачите се обврзани таквата определба да ја заведат при пописот. Православен христијанин – е јасна и недвосмислена идентитеска определба…

Честитка по повод Денот на независноста

Бигорски Манастир „Св. Јован Крстител“ Она што е воздухот за телото, тоа е слободата за човечката душа. Колку еден народ има поразвиено самосознание, толку повеќе тој ја цени слободата. (Ив. С.) 8ми септември 1991 година ја возгласи на целиот свет вистината дека Македонија е достојна за дарот на слободата и за самостоен државен живот. Братството…

Религијата во Образованието – Сестра Ефимија, Манастир Свети Георгиј Победоносец – Рајчица

предмет: Обраќање - Осврт кон прашањето на воведувањето верското овразование тема: Вебинар - Религијата во образованието датум: 12.05.2021 Сестра Ефимија, Манастир Свети Георгиј Победоносец, Рајчица, коосновач и координатор на Асоцијацијата на професори по Етика во религии    Религиското образование во македонското општество - состојба и предизвици Предметот Етика во религиите, токму поради неговиот двоен етичко-информативен карактер, од една…

Религијата во Образованието – Проф. Др. Александар Спасеновски

предмет: Обраќање - Осврт кон прашањето на воведувањето верското овразование тема: Вебинар - Религијата во образованието датум: 12.05.2021 Проф. Др. Александар Спасеновски, Правен Факултет “Јустинијан Први” , Скопје  Изучувањето на верското образование (веронаука) во наставата во државните основни училишта е еден од поголемите камења на сопнување во нашата најнова историја. Низ призма на ставовите на Уставниот суд може да…

Религијата во Образованието – Проф. Др. Ѓ. Ѓорѓевски

предмет: Обраќање - Осврт кон прашањето на воведувањето верското овразование тема: Вебинар - Религијата во образованието датум: 12.05.2021 Проф. Др. Ѓоко Ѓорѓевски, декан на Православниот Богословски факултет Свети Климент Охридски, Скопје  Почитуван господин Даниел Браун,  Официјален претставник на Фондацијата Конрад Аденауер, Почитуван декан Шабан Сулејмани, Почитувани учесници на панел дискусијата на тема: Како може религијата да ги зајакне…

Манастирска слава во Рајчица

Почитувани верници,  На денот кога го славиме споменот на нашиот славен патрон и небесен застапник, Светиот великомаченик Георгиј Победоносец во неговиот свет манастир во Рајчица, ве известуваме:  Празничната вечерна архиерејска богослужба во храмот на Светиот Великомаченик Георгиј во Рајчица, денес, на 5 мај, ќе започне во 16:30 часот.  Утре, четврток, 6 мај, во 8:30 часот,…