Богослужби

Торжествена прослава на илјадалетието од Охридската архиепископија

Радувај се, апостолско седиште, радувај се, престоле Охридски; радувај се, и пак ќе речам радувај се, далеку прочуена катедро, зашто стекна утврдување, и основа богоположена, Седмочислениот хор од служители богомудри и Јована Владимира, маченикот божествен, заедно со петнаесетте од Тивериопол маченици и Никодим кој во последно време се подвизуваше во Белоград, а имињата на непознатите…

Слегување на Светиот Дух – Педесетница (Духовден)

Кога дојде денот Педесетница, сите апостоли беа заедно и на исто место. Тогаш ненадејно се создаде шум од небото, како силен ветар кога дува, и ја исполни целата куќа, каде што седеа. И им се јавија јазици како од пламен, кои се разделуваа и се спуштија по еден над секого од нив посебно. И сите…

Задушница и неколку зборови за смртта

Човекот, „херојот“ на сечие време, вообразениот господар над природата, самозамислениот творец на технолошкото „совршенство“, соочен со феноменот наречен ’смрт‘, со тој негов најголем кошмар, станува едно бедно, уплашено и крајно немоќно битие. Зашто, како што се изразил некој поет, „смртта вид нема, но сè што има вид на земно суштество - го проголтува“. Конечноста на…

Светлозарниот спомен на Светите Кирил и Методиј

Како што на видливиот небесен свод ѕвезда од ѕвезда по болскотот се разликува (1. Кор. 15,41), така и во невидливото духовното небо на нашата света Црква недобројните светии зрачат со богоблескави зраци и ги разгоруваат срцата на верните, соодветно на нивните благодатни дарови, со коишто се осветиле и Го прославиле единствениот свет и вистински Господ.…

Вознесение Господово

Помеѓу благодатното исчекување на слегувањето на Светиот Дух, од Пасхата Господова до славната Педесетница, Синот и Словото Божјо, Господ Исус Христос, ги радува Своите следбеници со уште едно таинствено собитие: Своето Вознесение на небото, толку суштествено за спасителното провидение за човештвото. Четириесет дена Он, воскреснат, им се јавувал на учениците, со Своето, сега веќе преобразено…

Струшкото торжество на Христовиот Војвода Георгиј

Блестејќи со победнички блесок, миротворната поворка на Светиот Великомаченик Георгиј и оваа година, од улиците на Струга ги испрати насекаде евангелските и вечновистинити пораки на Христовата сеобединувачка љубов. Најпрвин, ревносните жители на село Враништа со срдечен пречек го поздравија Победоносецот, а потоа илјадници Стружани и гости од секаде ширум нашата Татковина, но и однадвор, се…