Богослужби

Заупокоена Литургија во спомен на бигорските ктитори и монаси

По величествената прослава на великиот Јубилеј на Свештената Бигорска Обител: 1000 години од нејзиното основање, денес нашиот Старец и Владика г. Партениј, во сослужение со јеромонасите и со јероѓаконите од нашето братство, отслужи Божествена Евхаристија во чест на Светиот Апостол Тома, но и за спомен на нашите знајни и незнајни бигорски претходници. На крајот од…

Бигорски го слави своето илјадалетие

Свештената Бигорска Обител, иконата на Христовата светлина – го слави своето илјадалетие! Ретки се годишнините и јубилеите коишто одбележуваат не само одреден настан, процес или збиднување, туку во себе носат и цивилизациска порака, говорат за раѓањето на една цела култура, прославуваат општ духовно-историски образувачки континуитет. А особено ретки се оние годишнини, коишто, покрај сето ова,…

Навечерие на Бигорското илјадалетие

1000 лета од основањето на славниот и Свештен Бигорски Манастир Вистински благослов и големо достоинство е кога членовите на земската Црква ги прославуваат небесните Светии. Голема е и благодарноста кон Бога што ние, земните, ликуваме заедно со небесните и стануваме дел од едно сенародно и божествено торжество, толку важно за нашето суштествување. Ова е сеопшто…

Радосно поклонение на Крстот

Крстовоскресната радост извира од Живоносното и спасително Дрво Пријдете сите богољубиви, гледајќи како Чесниот Крст се вознесува, заедно да го возвеличиме и на единствениот Избавител и Бог, слава да Му оддадеме, викајќи: Ти Којшто на Дрвото Крсно се распна, не презирај нè нас коишто се молиме.стихира на вечерната богослужба Повторно Црквата победоносно го издигнува блескавиот…

Крнинско торжество за Богомајката Пречиста

Малечко е моето срценема многу место во него;јас што да Ти подарам,кога само него го имам?Дали доволни ќе бидатљубовта и радоста,што во него треператза денот на Твоето Рождество,за Тебе, Богородице? (Наташа Наумоска) Денес Светата прамајка Ана безмерно се радува и сета Вселена торжествува; денес Светиот Јоаким домот свој го украсува, примајќи ја својата Ќерка преукрасена…

Вечерна богослужба во чест на првиот и велик ктитор на Бигорската Обител

Во ангелското празнување, во небесната слава, во рајското торжество на Светиот Јован Претеча, највеликиот меѓу Пророците, Возвестителот на благодатта, Светилникот на Сонцето, Гласот на Словото Божјо, кој живееше за љубовта и славата Христова – во полнота учествуваше денес Бигорската Свештена Обител, радувајќи се со радоста на својот најсакан застапник и молитвеник и блескајќи со неговиот…