Настани

Сеќавање: 20 години од преосветувањето на Бигорскиот храм

На денешен ден, на споменот на светиот свештеномаченик Јеротеј Атински и на преподобниот отец наш Павле Простиот, пред точно 20 години беше извршено свеченото преосветување на бигорскиот храм на Чесниот Претеча и Крстител Јован. Три години по почетокот на обновата на монашкиот живот во Бигорски, кога во летото 1995 година, по просветлено барање и со…

Архимандрит Партениј ја прими наградата од Европскиот парламент во Брисел

Пред Европскиот парламент   Пред симболичното „дрво“, што ја претставува културната испреплетеност на европските народи Чoвекот – тoа е образ Божји, па затоа невозможно е да се љуби Првообразот, без да се љуби Неговата икона, Неговото изображение – човекот. Не пишува ли Апостолот на љубовта, Свети Јован Богослов, вака: Ако некој рече: „Го сакам Бога“,…

Јубилеен Црковно-народен собор во Калишта

На 6 и 7 октомври 2018 година, во Калишта, се одржа јубилејниот Архиепископски црковно-народен собор на МПЦ-ОА, по повод 60-годишнината од Вториот црковно-народен собор, одржан од 4 до 6 октомври 1958 година, на кој беше прогласено возобновувањето на Охридската Архиепископија и беше избран првиот Архиепископ г. Доситеј. Соборот, под претседателство на Неговото Блаженство Архиепископот Охридски…

Архимандрит Партениј оствари средба со академик Стефан Воденичаров

За време на својата посета на Република Бугарија по повод наградувањето со почесната награда на Европскиот парламент – „Граѓанин на Европа“, нашиот старец, Архимандрит Партениј, имаше средба и со истакнатиот научник и општественик, академик Стефан Воденичаров, директор на Институтот по металознание и поранешен претседател на Бугарската академија на науките. На средбата се водеше разговор за…

Архимандрит Партениј: Идеалите на Европа треба целосно да се сообразат со Христовото Евангелие

  По повод изборот за лауреат на престижната почесна награда на Парламентот на Европската Унија, „Граѓанин на Европа“, денес, неколку дена пред главната свеченост на ЕУ која ќе биде во Брисел на 10 октомври, на нашиот старец и игумен, Неговото Високопреподобие Архимандрит Партениј, му беше доделено почесно признание и од Народното Собрание на Република Бугарија. Во…

Либанско православно пеење во Бигорски

Каде што е Духот Господов, таму има слобода – вели Божествениот Павле (2. Кор. 3,17), слобода во љубовта, единството и познанието во Христа. И ете, токму Тој Дух ги обединува сите верни во едно големо Христово семејство, со силни духовни врски и внатрешно познанство, без разлика колку далеку и да се тие. Така, пред десетина…