Настани

Месната заедница од с. Кнежино испрати честитка до отец Партениј по повод неговиот избор за владика

Честитката до нашиот Старец, Архимандрит Партениј, по повод неговиот избор за епископ Антаниски, деновиве упати и Месната заедница од с. Кнежино, којашто ја пренесуваме во целост: До БИГОРСКИ МАНАСТИР „СВ. ЈОВАН КРСТИТЕЛ“с. Ростуше 1254 Маврово, Маврови Анови - За Архимандрит ПАРТЕНИЈ, новоизбран викарен епископ Антаниски на Дебарско-кичевската епархија на Македонската православна црква-Охридска Архиепископија Со искрени…

Верните на Бигорски ростушани со честитка за нивниот духовен водач по повод изборот за владика

По повод изборот на архимандрит Партениј за епископ Антаниски, Црковниот одбор од село Ростуше му ги испраќа своите најискрени честитки, со желби за добро здравје, успеси во новите предизвици како архиереј на Македонската православна црква - Охридска Архиепископија. Бог да му помага и понатаму со љубов да го носи крстот на нашиот народ и да…

Многублиските на Бигорски битушани со честитка за нивниот игумен по повод изборот за владика

Во името на жителите на селото Битуше и на оние коишто потекнуваат од него, црковниот одбор при храмовите „Свети Архангел Михаил“, „Свети Илија“, „Свето Вознесение Христово“ и „Свето Преображение“ од село Битуше, на архимандритот Партениј му ја честитаме неговата нова црковна служба, односно неговиот избор за епископ Антаниски на Македонската православна црква - Охридска Ариепископија.…

И Гарчани со честитка и радост за изборот на отец Партениј за владика

И месната заедница на славното мијачко село Гари, родното место на легендарниот копаничар на бигорскиот иконостас, Петре Гарката, испрати честитка по повод изборот на нашиот Старец, отец Партениј, за Епископ Антаниски. Село Гари Гари е четвртото мијачко село кое упати честитка до Старецот, заедно со Галичник, Лазарополе и Тресонче. Во продолжение ви го наведуваме во…

ЦО од село Лазарополе му го честита изборот за епископ на архимандрит Партениј

Благочестивите Лазарополчани, кои се наши долгогодишни верни соработници и сотрудници во делото за зачувување на Мијачката култура и традиција, деновиве му го честитаа изборот за епископ на МПЦ - ОА на нашиот Старец, архимандрит Партениј.Нивната честитка ви ја пренесуваме во целост: Во име на Црковниот одбор од храмот „Свети Георгиј Победоносец“, од славното Лазарполе, на…

И славната Вранештица радосна и благодарна за изборот на отец Партениј за епископ

Група млади жители на славното и херојско село Вранештица, Кичевско, дојдоа денес во Бигорската Обител, за лично да му честитаат на нашиот Старец, отец Партениј, за изборот за нов епископ Антаниски. Радоста што извираше од нивните насмеани лица го одразуваше нивното искрено задоволство од тоа што нивниот духовен татко наскоро ќе стапи во возвишениот архиерејски…