Посланија

Смртта на Праведниот носи од тага во радост

Слово на Неговото Високопреосвештенство Митрополит Дебарско-кичевски г. Тимотеј, за празникот Усекновение на чесната глава на Свети Јован Крстител во Светата Бигорска Обител, на 29 август/11 септември 2023 лето Господово Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Драги браќа и сестри, Денеска го прославуваме споменот на св. Јован Крстител, поточно неговото погубување со отсекување…

Порака на Вселенскиот Патријарх за почетокот на црковната Нова Година и за Денот за заштита на природната околина

† В А Р Т О Л О М Е Ј ПО МИЛОСТА БОЖЈА АРХИЕПИСКОП КОНСТАНТИНОПОЛСКИ НОВ РИМ И ВСЕЛЕНСКИ ПАТРИЈАРХ ДО СЕТА ПОЛНОТА НА ЦРКВАТА БЛАГОДАТ, МИР И МИЛОСТ ОД ТВОРЕЦОТ НА СЕТА ТВАР ГОСПОДА И БОГА И СПАСИТЕЛОТ НАШ ИСУС ХРИСТОС * * * Сечесни браќа јерарси и возљубени чеда во Господа, По…

„Смртта повеќе не владее“

„Разноукрасена со Божествената слава, свештена и славна Дево, споменот твој ги собра за веселие сите верни“. Најсвештени Браќа Архиереи и вие, останати најблагоговејни клирици, Најпочитувани Архонти офикијалии, Благословени поклоници на Пресветата во Понт, Возљубени чеда во Господа, Со истата радост и со оној трепет и со срдечна трогнатост како и во 2010 година, кога за…

Крчин – крстоврв на подвигот, благословот и послушанието

Слово на Протопрезвитерот о. Бобан Митевски, изговорено на Светата Литургија, отслужена на врвот Крчин, на 13 август 2023 лето Господово Возљубени во Господа, Денес сме сведоци дека секое место може да биде олтар и црква и дека се обвистинуваат во практика Божјите зборови: Каде што се двајца или тројца собрани во Мое име, таму сум…

„Вие сте храм на живиот Бог“

Слово на Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Дебарско-кичевски г. Тимотеј, на Светата Литургија, по повод осветувањето на храмот на Пресвета Богородица во с. Ростуше, на 17/30 јули 2023 лето Господово Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Драги браќа и сестри, Светиот апостол Павле, во своето Послание до Коринтјаните, вели: И така, возљубени, имајќи вакви…

Чудесниот лик на Свети Јован

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Драги браќа и сестри, Го запрашале едно младо момче кое штотуку завршило основно образование, што сака да биде во неговиот живот? Без многу размислување, што е својствено за младите луѓе, одговорил дека сака да биде многу учен, да има богатство, да има најубава кола, стан, луѓето…