Детско катче

Една Божиќна ноќ

Беше тоа некогаш многу одамна, кога никој од вас сеуште не беше роден - започна да раскажува дедото. Наташа седеше заедно со останатите деца, кои запирајќи го здивот, ги слушаа прекрасните бајки за Снежана со сините очи, за ковачот Вакул и сл. Светло и радосно гореа светилките на елката. Селото го опфати Божиќната ноќ, која…

Дарежливото срце е најубаво

Двете страни на патот беа покриени со толпи бел снег. Но во средината тоа белило беше уништено, помешано со бојата на втиснати стапки, што ја оставиле во снегот стотици забрзани нозе. Луѓето брзаа таму-ваму, носејќи многу работи во своите раце. Се смееја и се довикуваа еден со друг, додека се пробиваа низ толпата. Некаде над…

Приказна за малиот Марко

Во едно гратче на самиот раб од шумата живееше малиот Марко. Тој не беше како другите деца, беше многу лош. Не слушаше никого – ни брат му, ни баба му, ни мама, ни тато, и затоа настана темнина во шумата. Колку полош беше Марко, толку послаба беше светлината во светот. Кога Марко и рече на…

„Мојот Херој е Исус!“ – мало момче го претстави Господ Исус Христос како свој „супер херој“ во училиште пред своите соученици

Понекогаш искреното сведочење на децата за нивните религиозни убедувања може да биде инспирација за сите нас. Таков е случајот со момчето Каи Медисон Бредфорд (Kai Madison Bradford). Едно мало момче смело го прогласило Исус за свој Херој, кога го прашале за тоа на час. Момчето ја искористи приликата да им каже на сите за она…

Приказната за Божикното цвеќе

Во едно далечно село, секоја година во очи на Божиќ, свештеникот правеше пештера за во црквата. Селаните прво одеа в црква, за да присуствуваат на Светата Литургија и коленичејќи палеа свеќи пред пештерата, коишто требаше самите да догорат и да изгаснат, пополека топејќи се. Затоа околу пештерата имаше безброј свеќички и црквата зрачеше и светеше…

Радоста на овчарчето

Ноќта одново ја распосла својата ѕвездена покривка. На една од Витлеемските полјанки десет годишното овчарче Самуил гледаше како изгреваат ѕвездите. Секоја вечер тој ноќеваше тука и го чуваше стадото, како што правеа и другите пастири. Денес една од овчичките му се загуби. Самуил долго ја бараше додека најпосле не ја пронајде, заглавена во еден даб.…