Вести од светот

Најнапред спомни си, Господи…

Автор: ѓакон Андреј Кураев Украинската православна црква (Московска патријаршија) со право истакнува дека таа реално е самоуправна, дека нејзината врска со Москва е чисто молитвена и симболична: произнесување  на името на Московскиот и на цела Русија патријарх за време на молитвата. Од тоа следува дека токму литургиското спомнување на името на патријархот претставува: а) начин…

Верници кон Московскиот патријарх: Не претворајте ги мирјаните и свештениците во монета за поткусурување

  Мирјани од Руската православна црква и од Руската архиепископија под омофорот на Вселенската патријаршија се обратиле кон патријархот Кирил со молба да го промени решението на Св. Синод на РЦП за прекин на евхаристиското општење со Вселенска патријаршија. Текстот е публикуван во вид на петиција на сајтот Change.org. Иницијативата е на општествениот деец и…

Ј. Аманатидис: „Решавањето на украинското прашање е право на Вселенскиот Патријарх“

Автор: Спирос Папагеоргиу Право на Вселенскиот Патријарх е да доделува автокефалија на онаа Црква за која ќе процени тој, потенцира поранешниот заменик министер за надворешни работи на Р. Грција, Јанис Аманатидис, говорејќи за радио „Сто кокино“. „Никој не може да го оспори канонското право на Вселенската Патријаршија по овие прашања. Ние како земја ги следиме…

Поради што ова не е раскол?

Автор: Архимандрит Кирил Говорун Бидејќи за раскол е неопходна согласност на двете страни, дека тие повеќе нема да имаат општење една со друга. Константинопол, се чини, не се подготвува да ги прекине односите со Москва. Затоа што во случај на глобален раскол, сите останати Помесни Цркви би биле должни да се определат, со кого се, но…

Москва целосно го прекина општењето со Константинопол

Кон целосен прекин на општењето со Вселенската Патријаршија доведе денес Светиот Синод на Руската Патријаршија, кој за прв пат во историјата се состана во Минск, Белорусија. Патријархот Кирил и синодските митрополити на Руската црква одговорија на овој начин на решението на Вселенската Патријаршија да го поништи одлачувањето и расчинувањето наметнати на патријархот Филарет Украински како…

Кога Москва се обидува да доведе до свршен чин… на своја сметка

Автор: Андреас Лударос Ако Претстојателите на Црквите имаат кошмари, тогаш во последно време Рускиот Патријарх сигурно го има, подобро кажано, го доживува најстрашниот кошмар во својот живот. Девет години по своето искачување на престолот на Московската Патријаршија, некогашниот најспособен црковен дипломат се наоѓа еден чекор пред најголемиот губиток на своето патријархување. Еден губиток при кој,…