Вести од светот

20 години од отстапувањето на „цела Африка“ на Александриската Патријаршија од страна на Константинопол

Александрискиот Патријарх г. г. Теодор и Вселенскиот Патријарх г. г. Вартоломеј во Фанар Текст на Панајотис Андриопулос Главната тема на моменталното заседание на Синодот на Александриската Патријаршија (10-12 јануари 2022 г.) е основањето на Егзархија од страна на Руската црква, како одмазда за признавањето на автокефалијата на Црквата на Украина. По овој повод, да се…

Вселенскиот Патријарх излезе од болница

Вселенски Патријарх г. г. Вартоломеј Со голема радост објавуваме дека, вчера, 30 декември, Неговата Сесветост, Вселенскиот Патријарх г. г. Вартоломеј доби отпуст од Американската болница во Константинопол, откако на резултатите од последното испитување неговото здравје се покажа стабилно. Му благодариме на Светиот Бог што ги услиша молитвите на Православните. На Сесветиот Му посакуваме долгоденствие во…

Беседа на Вселенскиот Патријарх г. Вартоломеј по повод 30 години од изборот за патријарх

На 22 октомври 2021 година Неговата Божествена Сесветост, Вселенскиот Патријарх г. г. Вартоломеј претстоеше на Божествената Литургија по повод исполнувањето на 30 години од неговиот избор за патријарх. Во продолжение имате можност да ја проследите неговата јубилејна беседа. https://www.youtube.com/watch?v=1nGXkI7KPvo

Се упокои во Господа јеромонахот Филотеј Дохијарски

Во неделата, на 31 октомври оваа година, ненадејно заспа во Христа јеромонахот Филотеј Дохијарски, добродетелен Божји слуга и работник на нивата Господова. Отец Филотеј беше голем пријател на нашата Црква и често пати доаѓаше во нашите цркви и манастири, вклучително и во Бигорската Обител. Тој беше јеромонахот кој во 2017 година ја донесе во Струмица…

Топол и срдечен пречек на Патријархот Вартоломеј во храмот Св. Софија во Вашингтон

Патријархот Вартоломеј Константинополски пристигна во САД на 12-дневна посета. На самиот пречек и Литургијата во соборниот храм Св. Софија во Вашингтон, Патријархот не можеше да присуствува бидејќи беше хоспитализиран, па Архиепископот Елпидофор му ги упати на митрополит Емануил Халкидонски, кој го придружува Патријархот на ова патување, поздавите и топлиот пречек наменет за Неговата Сесветост: „Би…

Бугарскиот Уставен суд ја отфрли Истанбулската Конвенција

Уставниот суд на Бугарија вчера донесе одлука според која терминот „пол“ може да биде сфатен исклучиво во својата биолошка смисла. Одлуката дојде на барање на Генералното Собрание на Граѓанскиот колегиум при Врховниот суд да даде задолжително толкување на различни членови на Уставот.   „Принципите и претпоставките на сегашниот Устав не ни дозволуваат да наложиме позитивна обврзаност…