Соопштение од Светиот Синод

Светиот архијерејски синод (САС) на Македонската…

Детско катче

Мудрецот и ангелот

Пристигнал мудрецот на небесата и се сретнал со Ангелот. - Како го помина својот живот на земјата? - прашал Ангелот. - Јас постојано бев во потрага по вистината - одговорил мудрецот. - Тоа е прекрасно - го пофалил Ангелот. - А што правеше…

Со злато навезени одежди

Зазори Божјиот ден во вечниот град. Цариград, облечен во сјајот на легендите и во позлатените бои на вековите, се губеше во далечините на хоризонтот со своите големи византиски цркви, со палати и градини од сништата, со тврдините и бедемите со трофеи. Град, што…

Страница 1 од 48

Магерница

Употреба на таан

Таанот претежно се употребува во строгите пости, односно кога се пости без масло. Обично не се употребува директно, туку разматен, со растворање со вода во размер еден спрема три. Тоа може да се направи рачно, со мешање со лажица и постепено додавање на…

Супа без масло

Потребни состојки: 3 моркови ½ кромид ½ парче целер 100 гр. печурки 1 компир 100 гр. карфиол 100 гр. брокула 1 лажица таан 1 лажица пченкарно брашно 2 лажички зачин од зеленчук (Вегета, Зачинал...) Бибер Сол 2 ловорови листа Магдонос Начин на подготовка: Морковот се…

Страница 1 од 19