Медиумите за нас

Ветеното овчарче на Бигорскиот манастир стана академски сликар

Од: Киро Кипроски Забележано, необјавено Во долнореканското село Требиште, кое се наоѓа на запад од бигорскиот манастир „Св.Јован Крстител“, монасите на манастирот, заедно со жителите на селото, во 1840 година ја изградиле црквата „Свети Ахилиј Лариски“, единствена во Македонија посветена на овој светец. Живописувањето на црквата во 1850 година го завршил легендарниот иконописец Дичо Зограф.…

Ιστορική Αρχιερατική Θ. Λειτουργία Επισκόπου της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος στη Θεσσαλονίκη

Η πρώτη εν Ελλάδι Αρχιερατική Θεία Λειτουργία Επισκόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αχρίδος τελέστηκε στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 17 Ιουλίου 2022. Μετά από την απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου (9 Μαΐου 2022), περί αποδοχής σε ευχαριστιακή κοινωνία της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας, υπό το όνομα «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος», και την επισφράγιση της Πατριαρχικής…

Στη Πανήγυρη της Μονής Μπίγκορσκι ο Επίσκοπος Αμορίου

Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, εόρτασε το Γενέσιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού του Κυρίου μας, η ομώνυμη Ιερά Μονή Μπίγκορσκι, κατά το ιουλιανό ημερολόγιο (24 Ιουνίου/7 Ιουλίου 2022) Μετά την επούλωση μιας χρόνιας πληγής, με την αποκατάσταση της ευχαριστιακής κοινωνίας, εξ αποφάσεως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η Πανήγυρις της…

Πανήγυρις Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Μπίγκορσκι

Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, εόρτασε το Γενέσιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού του Κυρίου μας, η ομώνυμη Ιερά Μονή Μπίγκορσκι, κατά το ιουλιανό ημερολόγιο.(24 Ιουνίου/7 Ιουλίου 2022). Μετά την επούλωση μιας χρόνιας πληγής, με την αποκατάσταση της ευχαριστιακής κοινωνίας, εξ αποφάσεως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η Πανήγυρις της ως άνω…

Донација од „Маслодајна“ за манастирот Јован Бигорски по повод празникот Иванден

Велешката прехранбена индустрија „Кристал 1923“, вчера подарила дел од нивните производи на манастирот Св. Јован Бигорски. Донацијата се состои од масло за јадење, маргарин, локум, желе. „Донација е по повод денешниот ден, верскиот празник Иванден. Како компанија во повеќе наврати донираме наши производи на манастирот св. Јован Бигорски“, соопштија кратко од велешка Маслодајна. Освен нивни…

Монаси од Света Гора во прва официјална посета на Бигорски манастир

По одлуката на Вселенската патријаршија да го признае канонскиот статус на Охридската Архиепископија, во прва официјална посета на Бигорски манастир престојуваат монаси од Света Гора. Во Бигорски се Игуменот на светогорската Свештена Обител Есфигмен, Неговото Високопреподобие, Архимандрит г. Вартоломеј, заедно со браќа монаси од својот манастир и во придружба на Високопреподобниот Архимандрит г. Никанор од…