Таанот претежно се употребува во строгите пости, односно кога се пости без масло. Обично не се употребува директно, туку разматен, со растворање со вода во размер еден спрема три. Тоа може да се направи рачно, со мешање со лажица и постепено додавање на вода или, пак, со употреба на блендер. Вака разматениот таан се додава на посните јадење, за да се постигне поголема густина и подобар вкус.
- Ознаки:
- Јадења на вода
- Посни јадења
Поврзано
![](https://bigorski.org.mk/wp-content/uploads/2022/04/lazarki-260x220.jpg)
Лазаринки
- 16 април 2022
![](https://bigorski.org.mk/wp-content/uploads/2022/03/sochni-kjoftinja-na-voda_dxo-260x220.jpg)
Посни сочни ќофтиња – без масло
- 31 март 2022
![](https://bigorski.org.mk/wp-content/uploads/2022/03/posni-makaroni-so-spanakj-na-voda-260x220.jpg)
Посни макарони со спанаќ (на вода)
- 15 март 2022
![](https://bigorski.org.mk/wp-content/uploads/2020/02/christs-temptation-in-the-wilderness-fasting-260x220.jpg)
Големата сила на Постот
- 26 февруари 2020
![](https://bigorski.org.mk/wp-content/uploads/2019/03/feature-image-cokoladna-torta-posna-260x220.jpg)
Чоколадна торта без масло (на вода)
- 16 март 2019