Слова

Слова на епископ Партениј

Кој е мојот ближен?

Слово на Неговото Преосвештенство, Епископ Антаниски г. Партениј, изговорено на Светата Литургија во Неделата на Милостивиот Самарјанин, на 27 ноември 2022 лето Господово Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Со Божја помош, мили мои, утре започнуваме со благословениот подвиг на Божикниот пост, со таа наша подготовка за светлиот празник на Рождеството Христово.…

Поучни словa

Само кога љубовта ќе се соедини со слободата, има духовно исцеление

Денес Христос нѐ исправа пред огледало за да можеме да ја видиме сопствената слабост и да ја следиме својата состојба. Како што сакате да постапуваат луѓето со вас, така постапувајте и вие со нив (Лука 6,31). Со други зборови, правете го тоа што би сакале да ви го прават другите. Ваквиот однос, всушност, е првиот…

Слова на епископ Партениј

Свети Георгиј Победоносец, носител на Божествениот ерос

Слово на Неговото Преосвештенство, Епископ Антаниски г. Партениј, изговорено во Кнежинскиот Манастир, на празникот Ѓургиц, за време на Светата Литургија, на 16 ноември 2022 лето Господово Во името на Отецот, Синот и Светиот Дух! Денес, мили мои, сме озарени од блесокот на споменот на Светиот Великомаченик Георгиј Победоносец, во чест на преносот на моштите и…

Поучни словa

Бетовен – Бог над сè

Ромен Ролал Лудвиг Ван Бетовен (1770 – 1827), апсолутно и без сомнение е најгенијалниот музички творец и композитор во досегашната уметничка историја. Поради своето фламанско потекло, тој често претставувал вистинска духовна загатка за своите современици - Германците, коишто не можеле да ги сфатат многуте црти на неговиот оригинален карактер. Неговиот најдобар животописец Ромен Ролан, сосема…

Слова на епископ Партениј

Параболата за сиромавиот Лазар, лекција по есхатологија

Слово на Неговото Преосвештенство, Епископ Антаниски г. Партениј, Игумен на Свештената Бигорска Обител, изговорено во неделата на Параболата за сиромавиот Лазар, на 6 ноември 2022 лето Господово Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Ја чувме, мили мои, за повеќето од вас познатата евангелска парабола за богатиот човек и за сиромавиот Лазар. Пречистите…

Поучни словa

Ајнштановата вера во личниот Бог

Светлиот лик на Назареецот, оставил врз мене несоборлив впечаток… Херман и Паулина Ајнштајн Алберт Ајнштајн, еден од најголемите научни гении на дваесеттото столетие, во целиот свет познат физичар-теоретичар, кој станал „најистакнат творец на новата епоха во физиката“, роден е на 14 март 1879 год., во Улм, во еврејско семејство. Неговиот татко, Херман Ајнштајн (1847-1902) бил…