Ознака:Разум

Поучни словa

Увереност во невидливото – IV дел

Но, кој процес на познание, поточно, кој процес на толкување на проблематиката околу односот помеѓу верата и разумот е поправилен: на Блажениот Августин, односно „верувам за да разберам, и сфаќам за да верувам“, или, пак, тврдењето на атеистите дека верата…

Поучни словa

Две или една? – III дел

Со текот на времето во периодот на Преродбата, но особено во Новото време, започна да се развива концепција на две вистини – вистина на верата и вистина на разумот. Еден од нејзините поддржувачи бил познатиот Михаил Василевич Ломоносов. Тој напишал:…