Mbrëmësorja për themeluesit e Manastirit të Bigorskit

Св. Јован Дебранин - ктитор на Бигорскиот Манастир - икона
Св. Јован Дебранин – Бигорскиот, Архиепископ Охридски

Gëzohu, pastor i Ohrit dhe më i shenjti vetmitar i Manastirit Bigorski!

Gëzohu që e ke themeluar në përjetësi, i bekuari Gjon, vlerësimi i Dibrës!


(Megalynarion Shën Gjonit të Dibrës, Kryepeshkop i Ohrit)

Festa festive në Manastirin e Bigorskit, në të cilën mbrëmë vërshuan lumenjtë e botës, për nder të prerjes së kokës së Profetit të Shenjtë, përfundoi pasdite me mbrëmjen e themelimit, e cila sipas traditës kishtare është mbajtur në mbrëmjen e festivalit. Sipas rendit zyrtar, Plaku dhe abati i Bigorskit, peshkopi Antaniski z. Parthenij, përveç mbrojtësit tonë të madh qiellor, Shën Gjon Pagëzorit, kremtuam edhe mbrojtësin e parë të Manastirit Bigorski, Gjon Pagëzorin, Κryepeshkopin e Ohrid. St. Gjoni i Dibrës e themeloi këtë Manastir të njohur në vitin e largët 1020, pikërisht në vendin ku, sipas traditës dhe kronikave të vjetra manastire, si vetmitar gjeti ikonën e mrekullueshme të Shën. Gjon Pagëzori.

Menjëherë pas darkës u shtrua Panikhida në të cilën me lutje dhe mirënjohje përkujtuam jo vetëm Kryepeshkopin Gjonin e Dibrës, por edhe të gjithë themeluesit tanë të bekuar e të përmendur vazhdimisht: Hieromonkun Hilarion nga fshati i Dibrës Elevci, i cili filloi me ringjallja e Bigorskit në shekullin XVIII dhe bleu pronën në Rajçicë; Hieromonk Mitrophani nga fshati Lazaropole, i cili ndërtoi kishën e mrekullueshme aktuale në 1800; arkimandriti Arseni i fshatit Galiçnik, i cili iu përkushtua misionit të stolisjes së kishës me të gjitha gdhendjet dhe ikonat madhështore në dru, në kohën e tij u bë ikonostasi me famë botërore, u soll grimca e Kryqit të Shenjtë të Krishtit, si dhe reliktet, dhe të kënaqur në relikierin e mrekullueshëm të gdhendur dhe të pikturuar nga druri, u ndërtua dhe u kompletua trapezaria e shkëlqyer dhe bujtina manastiri “Pallati i Epërm” me kishën kushtuar Shën. Gjergji Triumfues në manastirin e Rajçicës… Por, përveç gjithë këtyre personave të njohur ndër shekuj – historisë së gjatë të manastirit të Bigorskit, ne u lutëm edhe për të gjithë murgjit e tjerë, abatët, dhuruesit, zbukuruesit, që na kanë borxh me këtë të madh, mbi të gjitha thesar shpirtëror që kemi sot.

Atyre dhe përherë të kujtuar dhe të bekuar themeluesit e Manastirit Bigorski kujtim i përjetshëm!