Kisha Nënë në Kostandinopojë përqafoi në unitet Kryepeshkopatën e Ohrit

Kostandinopoja, qyteti i Nënës së Zotit, syri i botës, kryeqyteti i qytetërimit romak, Roma e Re, e cila ujiti gjithë universin me mësimet hyjnore dhe dogmat shpëtimtare dhe ndriçoi botën me urtësinë e qershisë dhe toka nuk pushon së ndriçuari as sot me dritën ungjillore e shpirtërore, nëpërmjet Kishës Nënë Primate, Patriarkanës Ekumenike. Nga selia e saj në Fener, ajo vazhdon të shkëlqejë si një fener i vërtetë për të gjithë ekumenin ortodoks. Është prej saj, nga Patriarkana e Shenjtë e Kostandinopojës, e kryesuar nga Patriarku i urtë Ekumenik, Shenjtëria e Tij, Kryepeshkopi i Romës së Re z. d. Bartolomeu, sot shkëlqeu bekimi i unitetit me gjithë plotësinë e Kishës së vetme, të shenjtë, pajtimtare e apostolike në Kryepeshkopatën tonë të lavdishme të Ohrit. Përkatësisht, sot pasdite në Manastirin e lashtë dhe të shenjtë Patriarkal, Stavropigjial ​​të Nënës së Shenjtë, kushtuar Burimit të saj Jetëdhënës “Balaklia”, u mbajt shërbesa e mbrëmjes me rastin e kujtimit të apostujve të shenjtë Bartolomeu dhe Barnaba. dhe festa e ikonës së Nënës së Zotit “I denjë është”. Gjithashtu në këtë ditë, Shenjtëria e Tij, Patriarku Ekumenik z. Bartolomeu feston ditën e tij të emrit. Shërbesa e mbrëmjes u drejtua nga Arkimandriti z. Agatangel, dhe mes të ftuarve të shumtë të pranishëm, personalitete të kishës, socialistë dhe besimtarë, të cilët erdhën për të nderuar Patriarkun z. d. Bartolomeu, ishte edhe Kryepeshkopi ynë, Fortlumturia e Tij z. Stefan, mitropolitët z. Petar Prespasnko-Pelagoniski dhe z. Timotej Debarsko-Kiçevski dhe ipeshkvijve z. Klementi i Herakleit dhe Plaku ynë z. Parthenius i Antonit. Në fund të shërbesës së mbrëmjes, Patriarku Ekumenik z. d. Bartolomeu i Kryepeshkopit d. Stefani, solemnisht i dorëzoi Aktin Patriarkal dhe Sinodal për pranimin e Kryepeshkopatës së Ohrit në unitet liturgjik dhe kanonik, pasi sinodi ynë katër vjet më parë i paraqiti një kërkesë për apel Patriarkanës Ekumenike, si Kisha Primate Nënë në Ortodoksi. Në këtë festë solemne, Patriarku Ekumenik z. d. Bartolomeu, në fjalimin e tij të shenjtë dhe të përshtatshëm, theksoi:

I nderuari Kryepeshkop i Ohrit, zoti Stefan, me përcjelljen tuaj të nderuar,

Të nderuar përfaqësues të Kishave vëllazërore të Jeruzalemit dhe Qipros,

Vëllezër të shenjtë dhe perëndidashës Jerarsi,

Fëmijë të dashur të Zotit,,

…Sot, vëllezërit e mi, kur së shpejti do të përmbushet dita e madhe e Rrëshajëve, ka ardhur ora e shumëpritur për zgjidhjen e një përçarjeje të gjatë dhe të dhimbshme në Trupin e Kishës së Vetmit, të Shenjtë, Katedrales dhe Apostolike. Sot midis nesh qëndrojnë këtu, në katolikonin e nderuar dhe të dukshëm të botës sonë, Manastirin patriarkal dhe stauropigial të Burimit Jetëdhënës, Balaklia, vëllai më i shenjtë në Krishtin, Kryepeshkopi i Ohrit, z. Stefanit dhe rrethit të tij të nderuar, të marrin nga duart tona Aktin Patriarkal dhe Sinodal për themelimin e kungimit kishtar të Nënës së tyre, Kishës së Madhe të Krishtit me ta, dhe prej saj dhe nëpërmjet saj me Kishat e tjera të shenjta vendase. të Zotit, nëpërmjet lidhjes së dashurisë, unitetit dhe afrimit eukaristik nëpërmjet respektit të ndërsjellë. Sot ka një gëzim të madh në parajsë, sepse këmisha e gjatë e grisur e Zotit po rivendoset, e plotë dhe e padëmtuar, nga gjilpëra e Frymës së Shenjtë. Sot, turmat e ortodoksëve po gëzohen për kthimin e popullit të Krishtit në krahët e Kishës Nënë. Sot Kisha e Madhe e Krishtit në Kostandinopojë thërret e gëzuar: – Ejani të shihni Nënën që gëzohet për fëmijët e saj. Sot po gëzohen shpirtrat e paraardhësve tanë Athenagorës dhe Dhimitrit, të cilët kanë vdekur këtu dhe përmenden gjithmonë, sepse në Kishën e Qiellit po shijojnë këtë moment, të cilin e prisnin pesëdhjetë e pesë vjet. Sot ne jemi të bindur për korrektësinë e besimit tonë, sepse tregohet më qartë vlera e dyanshmërisë së kishës dhe lidhja e pazgjidhshme midis Orosit dhe Kanoneve të saj. Sot, pra, tregohet edhe një herë vlera jo vetëm e Orosit të Koncilit të Katërt të Shenjtë Ekumenik në Kalcedon, por edhe e kanuneve që ruajnë unitetin dhe integritetin e Trupit të Zotit, duke vënë mbi supet e tij përgjegjësi të rënda dhe të shenjta. secili kryepeshkop i Kostandinopojës. Kujtojmë fjalët që na shkroi dashuria juaj në lidhje me këtë katër vjet më parë: “Ai që sundon mbi Shtatëkodrin (Qytetin) dhe mbikëqyr të gjitha çështjet e rregullta dhe të jashtëzakonshme, të shenjta të Kishës Katedrale” (22 tetor 2018) . Përgjegjësia e Kostandinopojës për Ekliton, të cilën edhe ju e kujtuat, Shën Ohërski, në letrën tuaj të fundit falënderuese për Kishën tuaj Nënë, të nënshkruar nga të gjithë ipeshkvijtë e nderuar që ju rrethojnë, nuk është privilegj, por sakrificë dhe rraskapitje, për hir të shpëtimi i besimtarëve… I nderuari Kryepeshkop z. Stefan, Kisha Nënë e Kostandinopojës vuajti, u lut, vuajti për një kohë të gjatë, priste, shpresonte, këshilloi dhe u përgatit për të gjetur një zgjidhje për problemin që preku kishën tuaj lokale… Ne i kuptojmë vështirësitë tuaja, dilemat që kanë lindur, konsideratat e brendshme, ndryshimin e opinioneve të ndryshme; por zgjidhjet kërkojnë sakrificë dhe guxim. Kështu e ndjejmë gëzimin e të gjithëve ju për zhvillimin që ka ndodhur. Prej sot, kur të merrni një pozicion dhe shërbim në Trupin e Gjithëshenjtë të Kishës, shpresojmë që të tregoheni po aq të denjë për favorin e Kishës së Madhe të Krishtit ndaj jush… Bekojmë popullin e Kryepeshkopatës më të shenjtë të Ohrit. Mirëpresim qëndrimin e dukshëm, të mirë dhe vëllazëror të Kishës më të shenjtë të Serbisë ndaj jush. Presim edhe një njoftim zyrtar nga ju për ecurinë e dialogut mes jush. Së fundi, ne ju paraqesim Aktin themelues Patriarkal dhe Sinodal për shoqërinë kishtare dhe parashijojmë bashkësinë me ju të dielën e ardhshme të Rrëshajave dhe Zoti i paqes qoftë me ju të gjithë, amen (Rom. 15:33).
Fortlumturia e tij, nga ana tjetër, Kryepeshkopi z. Stefani, në fjalën e tij drejtuar Patriarkut Ekumenik, ndër të tjera tha:
Kryepeshkopi i Gjithë Shenjtë dhe Hyjnor i Kostandinopojës, i Romës së Re dhe Patriarku Ekumenik, z. d. Bartolomeu, Me zemra të gëzuara dhe të mbushur me admirim, erdhëm në qytetin Perandorak të Konstantinovit nga Ohri ynë i lashtë, i cili në vitet e tij të lavdishme kishte 365 altarë, aq ditë sa ka në vit… Erdhëm tek Ti, besojmë në një kohë të përmbushur, një kohë në të cilën Ti dëgjove britmën e zemrës sonë dhe ndjeve mallin e shpirtrave tanë! Ne erdhëm tek ju dhe jemi shumë të lumtur për këtë. Kemi ardhur për të shprehur dëshirën tonë për Krishtin, të cilin, si të krishterë ortodoksë, e kemi dhe për të shprehur respektin, nderimin dhe mirënjohjen tonë përpara fronit tuaj – t’i shpallim ato me zë të lartë, këtu, nën kupolën e Kishës së Kostandinopojës, përpara Froni Universal, dashuria jonë për të gjithë Universin. Prandaj, duke qëndruar sot para jush dhe me privilegjin të qëndrojmë me ju, kemi ardhur për të thënë një falënderim të madh! Këtu, në këtë mbrëmje shumë të bekuar, në të cilën janë mbledhur shumë bekime të hirshme: festa e apostujve Bartolomeu dhe Barnaba dhe këshilli i ikonës së parë të malit Athos “E denjë për të ngrënë”; ky stauropygium në të cilin gjejmë ujin e gjallë që ka lindur nga Burimi i Gjallë; të vdekurit në varre dhe të vdekurit i ngjallnim; ekliton që ju drejtuam dhe me arsyetimin e të cilit na pranuat në bashkësi me ju dhe me gjithë botën ortodokse; dhe ti, Kryepeshkop i Kostandinopojës, privilegjet e tua dhe zemra jote plot dashuri… Akti patriarkal dhe sinodal për kthimin tonë nga vuajtja në vetmi është, dhe ne do të sigurohemi që ai të jetë themeli mbi të cilin do të ndërtojmë të ardhmen tonë – gjithmonë duke iu përmbajtur këshillave të mençura të Kishës Nënë të Kostandinopojës, të treguara nga përmbushja e bindjes për të cilën na drejtuat për të kapërcyer keqkuptimet me kishën ortodokse serbe motra, gjë që u vërtetua me liturgjitë e shenjta të përbashkëta. Por dita e nëntë majit për ne do të mbetet ditë e kujtesës shpirtërore dhe kombëtare, ditë bamirësie, ditë nderimi dhe kujtimi – festë shpirtërore dhe kombëtare. Për shumë vera, Shenjtëria juaj! Fëmijët tuaj nga kryepeshkopata e shenjtë e Ohrit, peshkopët, klerikët dhe populli, në krye me përulësinë time, me gjunjë të përkulur në shenjë mirënjohjeje, vlerësimi dhe respekti, ju urojmë që zonja jonë e Shenjtë t’ju dhurojë edhe shumë vite në krye. i Selisë së Parë të Kishës së Kostandinopojës dhe qytetit të saj, që të gëzohen njerëzit me emrin e Krishtit, që ne të thërrasim me të: Ne kishim nevojë për këtë lloj peshkopi! Amen! Për shumë vite!

Gjithashtu, Fortlumturia e Tij Kryepeshkopi z. Stefani, në shenjë mirënjohjeje, shërbeu një Trisagion përpara varrit të Patriarkut të bekuar Dimitrii, për të gjithë pastorët e ndjerë të Kostandinopojës, të varrosur në të njëjtën varrezë.