Божји семиња

Една жена сонувала прекрасен сон: во сонот се нашла во продавница, а продавач бил Самиот Господ Бог.

– Господи! Ти ли си тоа? – радосно воскликнала таа.

– Да, тоа сум Јас, – ѝ одговорил Бог.

– А што може да се купи од кај Тебе? – прашала жената.

– Овде може да се купи сé , – рекол Бог.

– Тогаш, дај ми, Те молам, здравје, среќа, љубов и многу пари.

Господ добродушно се насмеал и отишол во другата соба за да ги земе нарачаните работи. По некое време, Тој се вратил со малечка картонска кутија.

– Тоа е сé?! – разочарано проговорила зачудената жена.

– Да, тоа е сé, – ѝ одговорил Бог и додал: Зарем ти не знаеше дека во мојата продавница се продават само семиња?