Лазаринки
Според древното предание на Христијаните во пресрет на Лазарева сабота, кога нашиот Спасител Господ Исус Христос го воскреснал веќе четири дена упокоениот и положен во гроб Лазар, постоел обичај домаќинките да прават т.н. Лазаринки, во негов спомен.
Лазаринките се благи колачи, чијшто состав потсеќа на коливото кое се прави и принесува во спомен на упокоените. Формата го симболизира четиридневниот Лазар, упокоен и завиткан во погребни повои.
Во сабота наутро жените ги носеле Лазаринките во храмот и откако ќе завршела светата Литургија им раздавале на присутните, а особено на децата, од традиционално направените Лазаринки, со голема љубов и побожност.
Во истиот ден на Лазарева сабота децата, организирани од училиштата и родителите, се упатувале во парковите и блиските шуми, собирајќи гранчиња од врба и цвеќиња, коишто ги носеле во храмот пеејќи христијански каланди за Лазар, како и празничниот тропар „Општее воскресение“.
Сосотојки
- 1 кг. брашно
- ½ чаша вода
- ½ чаша масло
- ½ чаша таан
- 1 чаша сок од портокал свежо исцеден
- 1 чаша шеќер
- 80 гр. гриз
- 200 гр. плазма бисквити
- мелени ореви може и бадеми и лешници
- суво грозје може и друго суво овошје
- 1 м. лаж. цимет
- 1 ќесичка ванила
- 1 ќесичка пециво
Начин на подготовка
Подготовка на филот
-
Ги печеме бадемите и лешницте.
-
Ги мелеме бадемите, лешниците, оревите и плазмата.
-
Ги цедиме портокалите.
-
Сувото овошје го потопуваме во топла вода и го оставаме да отстои еден час, а потоа го процедуваме и го блендираме. Доколку е потребно додаваме малку од водата во која стоеше овошјето за да добиеме кашеста смеса.
-
Состојките ги ставаме во сад, додаваме цимет и ванила, и мешаме сè додека не се соедини смесата и го добиеме потребниот фил.
Подготовка на тестото
-
Во сад за месење го ставаме брашното, шеќерот, маслото, таанот, сокот од портокал, водата, гризот, циметот и ванилиниот шеќер и се замесува сè додека не се добие прилично меко, сјајно и жолтеникаво по боја тесто.
Правење „Лазаринки“
-
Од тестото земаме 35-40 гр. и со оклагија (сукало) го расукуваме во елипсовидна форма.
-
Со мало лажиче ставаме од филот во средината по должината на расуканата форма.
-
Ги преклопуваме двата краја и ги затвораме со прстите.
-
Долниот крај го повлекуваме кон средината и го притискаме, а исто така и горниот, за да добиеме приближна форма на човечко тело.
-
Повторно земаме од тестото, го развлекуваме во форма на стапче за да ги формираме рацете. Ги правиме рацете да бидат во прекрстена форма на градите.
-
Редиме во плех за печење, откако претходно ќе поставиме хартија за печење.
-
Со чепкалка за заби ги формираме очите.
-
Печеме 21 минута на температура од 180°C, а потоа уште 4 минути на 240°C за да добијат румена боја.
-
Ги вадиме од плехот, ги завиткуваме во крпа и ги оставаме околу 3 – 4 часа да оладат.
Забелешка
За мерење користиме чаша од 250 мл.