Ознака:Велик Пост

Богослужби

Свет и Велик Петок

Ги соблекоа од Мене ризите Мои и Ме облекоа во црвена багреница; трнов венец положија на главата Моја, а во десната рака Ми дадоа трска, за да ги скршам како глинени садови. (Славник од Хвалитните стихири на Велики Петок) Стравот…

Богослужби

Велики Четврток

Денес Христос, Премудроста Божја, на спасителна трпеза Своите пријатели ги води, за со храната на бесмртноста да ги нахрани. Од чашата на животот пијат Неговите ученици, со вера се утврдуваат тие вистинољубиви следбеници, неискажливата тајна ја примаат и божествено се…

Богослужби

Света и Велика Среда

А фарисеите си велеа помеѓу себе: „Гледате ли дека ништо не помага? Ете, светот тргна по Него“ (Јован 12,19). Зар постои човек кој е во темнина, кога ќе види светлина, да не тргне по неа? Зар постои грешник, што кога…

Слова на епископ Партениј

Велика Среда – избор меѓу предавството и милосрдието

Слово на Неговото Преосвештенство, Епископ Антаниски г. Партениј, изговорено при чинот на опростување на Велика Среда, на 20 април 2022 лето Спасителово Доколку внимававме, мили мои, на Евангелието што се читаше на Утрената, како и на содржината на целото богослужение,…

Богослужби

Свет и Велик Вторник

Во садовите на душата наша елеј доволно нека има, за да не мораме тогаш да купуваме, наместо Младоженецот да Го чекаме, и да пееме: Дела Господови, благословете Го Господа. (Стихови од канонот на Велики Вторник) Monastery St. John the Baptist…

Богослужби

Свет и Велик Понеделник

Празнувањето на најголемиот празник во Христијанството, Светата Пасха, Воскресението Христово, започнува токму од денешниов ден, со влегување на Христа во Ерусалим и во срцата на луѓето. Он и денес, доколку Му дозволиме, може благодатно да влезе и да биде присутен…