Ознака:Егзархија

Вести од светот

Македонскиот претседател ја посети Железната црква „Свети Стефан“

Претседателот на Република Македонија, г. Ѓорге Иванов ја посети познатата, т.н. Железна црка „Св. Стефан“ во Цариград. Една од светињите на Преродбата во 19 век, Железниот храм „Свети Стефан“, неодамна беше востановена во својот полн блесок и сега одново привливлекува…

Вести од светот

Зошто Синодот на МПЦ ѝ се обрати на БПЦ?

Со оглед на тоа што општествената јавност во Р. Македонија е доста разбранувана во поглед на последниот чекор на МПЦ-ОА да побара застапување за својата автокефалност од БПЦ-БП, како од своја историска Мајка-Црква, ја приложуваме следнава анализа, објавена во „Нова…