Vizitë e Presidentit shqiptar Ilir Meta në Bigorski

E shtunë, 21 nëntor, 2020 verë e Zotit

Sot, me ftesë të kryetarit të komunës së Dibrës z. Hekuran Duka, në Dibër arriti Presidenti i Republikës së Shqipërisë, z. Ilir Meta. Përkrah kësaj, në agjendën e tij ishte e planifikuar një vizitë në manastirin tonë, në mënyrë që këtë pasdite, së bashku me shoqëruesit e tij, kryetarin e komunës, myftiun e Dibrës, z. Reshat Kaçallniku dhe kryesuesin e komunës së Dibrës z. Bashkim Mashkulli ishin mysafirët tanë, për gëzimin dhe nderimin e përgjithshëm të vëllazërisë monastike.

Mysafirët e nderuar ngrohtësisht u mirëpritën nga plaku dhe abati ynë, Peshkopi Partenij dhe vëllezërit murgj. Kështu, jeromonarku Dositej e njoftoi Presidentin Meta me historinë mijëvjeçare të Familjes së Shenjtë Bigorski dhe në bibliotekën e manastirit, Peshkopi Partenij personalisht i tregoi Ungjillin e parë Shqiptar të shkruar me 1872 shkronja latine nga krijuesi i famshëm shqiptar Konstantin Kristoforidhi. Në fakt, ky Ungjill ka një domethënie të madhe historike për shqiptarët, sepse në një farë mënyrë është një pararendës i gjuhës letrare shqipe, ndërsa Kristoforidhi, së bashku me disa të krishterë të tjerë shqiptarë, është një nga figurat më të shquara të lëvizjes kombëtare shqiptare në fund të shekullit XIX. Ungjilli u trashëgua nga biblioteka e Bigorski-t nga kushëriri i Peshkopit Partenij, i ndjeri i bekuar Dushan Hristov Konstantinov, ndërsa Branimiri, djali i tij e dhuroi bibliotekën e tij private – Bigorski në vitin 2011. Mahnitja e mysafirëve nga Shqipëria ishte e madhe, për mënyrën se si vëllazëria jonë monastike kujdeset për ruajtjen e trashëgimisë kulturore dhe shpirtërore në rajon, pavarësisht nga konteksti kombëtar.

Në vazhdim të takimit, Peshkopi Partenij para Presidentit Meta vlerësoi kryetarin e komunës z. Hekuran Duka dhe të gjithë dibranët për kultivimin e kulturës së bashkëjetesës së mirë për të gjithë qytetarët në rrethinën e Dibrës, pa marrë parasysh përkatësisë fetare dhe kombëtare. Bashkëqytetarët tanë të nderuar, Kryetari Duka dhe Myftiu Kaçallniku gjithashtu ranë dakord me këtë përfundim.

Presidenti i Shqipërisë shprehu mirënjohjen e tij të madhe për Plakun tonë për pritjen e ngrohtë, për zemërgjerësinë e tij, për ndjenjën e tij të estetikës dhe harmonisë, si dhe për shpirtin mikpritës dhe bujar të manastirit tonë.

Presidenti Ilir Meta e shkroi përjetimin e tij nga vizita e sotme në librin e përshtypjeve:

“Vizita e sotme e Manastirit Bigorski të Shën Jovanit ishte një befasi e madhe për mua. Një pasuri e jashtëzakonshme për besimtarët ortodoksë dhe për mbarë njerëzimin. Edhe një rast tjetër jo vetëm për të qenë krenar për këtë vepër të jashtëzakonshme, por edhe për ruajtjen dhe promovimin e përbashkët. “Do të kthehem këtu së shpejti”.