Ознака:Елка

Божик

Дарежливото срце е најубаво

Двете страни на патот беа покриени со толпи бел снег. Но во средината тоа белило беше уништено, помешано со бојата на втиснати стапки, што ја оставиле во снегот стотици забрзани нозе. Луѓето брзаа таму-ваму, носејќи многу работи во своите раце.…

Поучни словa

Божиќното дрво не е странски обичај

Сребреното дрво во манастирот Ватопед на Света Гора, подарок од императорот Андроник Во текот на божикниот период, по медиумите и социјалните мрежи се појавуваат бројни написи за божикните обичаи и за нивното значење, притоа честопати со сосема погрешни содржини и…

Елка

Елка за болното дете

„Костадин каде си тргнал со таа малечка елка?“, го праша Дарко својот школски другар. „О, здраво Дарко! Слушај, му купив елка на малиот Илија – синчето на нокниот стражар од нашата зграда, што веќе две недели не може да стане…