Ознака:храм Света Софија

Вести од светот

Турски историчар бара итно затворање на Св. Софија поради ризик од нејзино уривање

Во една своја неодамнешна појава на телевизија, истакнатиот турски историчар Илбер Ортаили, кој поседува почесно членство во Турското историско друштво и е член на Меѓународниот комитет за Отомански студии, побара итно затворање и забранет пристап на посетители во св. Софија,…

Соопштенија

Соопштение од кабинетот на Архиепископот по повод промената на статусот на „Света Софија“ Цариградска

Архиепископ г. г. Стефан Споделувајќи ја загриженоста на сиот христијански свет со решението за промена на статусот на  храмот посветен на Премудроста Божја – Света Софија, најпрекрасниот украс во христијанската архитектура, изграден од ктиторот – богољубивиот и свет цар Јустинијан,…

Богослужби

(Видео) На многаја лета, Владико на срцата наши!

Свештениците Твои ќе се облечат во правда, и преподобните Твои со радост ќе се возрадуваат Премудрата Божја Промисла која ги устројува и води сите нешта кон спасение на човечкиот род, денеска уште еднаш го покажа своето блескаво човекољубие. Древниот и…

Медиумите за нас

Се средува Св Софија за утрешното хиротонисување на владика Партениј

Денеска се изведуваат завршните работи за утрешното хиротонисување на владика Партениј. Партерните работи во дворот на црквата Св Софија каде ќе се одржи службата ги извршува ЈП Градски Гробишта. Игуменот на Бигорската Обител, отец Партениј на 21 мај годинава беше избран…

Вести од светот

Гласовен документ: Како би звучело кога би се наоѓале во Света Софија пред 1500 години

Група научници од Универзитетот Стенфорд во соработка со хорот Capella Romana, ги исползувале сите расположливи средства, за да го снимат искуството од тоа некој да се наоѓа во Света Софија пред 1500 години! Резултатот е навистина изненадувачки! Света Софија во…

Богослужби

Торжествена прослава на илјадалетието од Охридската архиепископија

Радувај се, апостолско седиште, радувај се, престоле Охридски; радувај се, и пак ќе речам радувај се, далеку прочуена катедро, зашто стекна утврдување, и основа богоположена, Седмочислениот хор од служители богомудри и Јована Владимира, маченикот божествен, заедно со петнаесетте од Тивериопол…