Ознака:Иконопис

Медиумите за нас

Уметникот Александар Величковски: Бигорското братство сведочи за Христовата љубов

Александар Величковски е 23-годишен уметник кој слика икони, има студирано во Италија, а за студентските денови вели дека го потсеќаат на многу паста и организирање македонски вечери со пријателите кои обожавале наша храна и ракија. Тој открива што значи да…

Поучни словa

Толкувачки приближувања кон иконата на Рождеството Христово

Несомнено, православната икона на Рождеството Христово е најинтересниот случај во иконографиjата, од толкувачки, догматски поглед. Се оформила во ранохристијанскиот период, разликувана во повеќе варијанти, и во себе прифатила повеќе влијанија: пророштва, евангелија, апокрифни објаснувања, светооотечки толкувања, а воедно и химнолошки…

Соопштенија

Меѓународен конкурс за икона на Воскресението Христово

Врвен, главен момент во Христијанската теологија е настанот на Воскресението Христово. Празникот над празниците, надежта и светлината за милиони жители на планетата, кој, сепак, во последниве векови, поради промената на календарот, од страна на христијанските Цркви, конфесии и заедници, се…

Мудреци

За иконата на Рождеството Христово

  Светот до Овоплотувањето на Бога Словото наликуваше на изорана, наѓубрена и од влага натопена нива, која брза за да го прими семето на вечниот живот за да може да го зачне идниот век. Навуходоносор во сон ја виде таинствената…