Ознака:Монаштво

Поучни словa

Широкото срце на Православието – III дел

Еден човек велеше, дека дури и Самиот Христос да дојде и да му каже: - Знаеш, синко, се извинувам, грешка е тоа во кое веруваш, Јас не постојам и не сум Бог – и Самиот Христос да му го каже…

Настани

Бигорското секојдневие низ монашката песна „Среде пустинската убост“

Во прилог на подготовката на видео запис за монашката песна „Среде пустинската убост“, стручни тимови составени од директори на фотографија, продуцент, монтажер и режисер, веќе извесен период наназад присуствуваа во Бигорското светилиште, трудејќи се вешто да го уловат и стават…

Поучни словa

Споредба помеѓу царот и монахот (прв дел)

  СПОРЕДБА НА ЦАРСКАТА ВЛАСТ, БОГАТСТВО И ПРЕВОСХОДСТВО СО МОНАХОТ КОЈ ЖИВЕЕ ВО НАЈВИСТИНСКОТО ЉУБОМУДРИЕ СПОРЕД ХРИСТА а. Гледајќи дека повеќето од луѓето ги љубат и се восхитуваат на оние нешта што (само навидум) се чинат дека се добри, повеќе…

Медиумите за нас

Бигорскиот манастир монумент на македонската духовност

БИГОРСКИ МАНАСТИР - Во чест на големиот православен празник Божик, раѓањето на нашиот Спасител Исус Христос, средновековното македонско светилиште - Бигорскиот манастир „Св. Јован Крстител“, деновиве беше масовно посетен од домашни и од странски гости, кои доаѓаа да се напојуваат…