Ознака:Овентиј

Настани

Радосниот детски одек на вториот летен камп по веронаука

Со молитва и дружба, послушанија и забава, помина и вториот летен камп по веронаука во нашите свештени обители Бигорски и Рајчица. Над триесетина дечиња, овој пат повеќето од Битола и Велес, имаа можност пет дена, преку разни активности и часови…

Медиумите за нас

Монаси расветлуваат свирепо убиство од времето на Балканските војни

Со днк-анализа ќе се утврдува идентитетот на останки најдени во близинатa на Бигорскиот манастир   Монаси на Бигорскиот манастир „Св. Јован Крстител“ во месноста Кај Поповите, недалеку од Галичник во правец кон долнореканското село, пред една година пронашле човечки коски…

Медиумите за нас

Свештеници распнувани на крст оти не сакале да го споменуваат српскиот патријарх

KАKО СЕ ВОСПОСТАВУВАЛА СРПСKАТА ЦРKОВНА ВЛАСТ ВО МАKЕДОНИЈА ПО БАЛKАНСKИТЕ ВОЈНИ Игуменот Партениј со братството, 1912г Свештеникот Овентиј Исаиев од Галичник  за кој вчера пишуваше „Дневник“ не бил единствен кој во перидот по Балканските и Првата светска војна во 1918…

Медиумите за нас

Свештеници распнувани на крст оти не сакале да го споменуваат српскиот патријарх

KАKО СЕ ВОСПОСТАВУВАЛА СРПСKАТА ЦРKОВНА ВЛАСТ ВО МАKЕДОНИЈА ПО БАЛKАНСKИТЕ ВОЈНИ Игуменот Партениј со братството, 1912г Свештеникот Овентиј Исаиев од Галичник  за кој вчера пишуваше „Дневник“ не бил единствен кој во перидот по Балканските и Првата светска војна во 1918…

Медиумите за нас

Галичкиот свештеник Исаиев бил мачен, па убиен од српски жандарми

БИГОРСКИТЕ МОНАСИ ЈА ОТКРИЈА ТАЈНАТА СТАРА 98 ГОДИНИ Свештеник Овентиј Исаиев Монасите од Бигорскиот манастир помогнале да се дознае вистината за енигмата стара речиси еден век, која е поврзана со познатиот свештеник од Галичник, Овентиј Исаиев, и уште тројца други…

Медиумите за нас

Монаси от Бигорския манастир откриха кости на убити от сръбските власти екзархийски свещеници

Отецот Овентиј Исаев Фрчкоски Монасите от Бигорския манастир (Дебърско-Кичевска епархия на Македонската православна църква, със седалище в Охрид) откриха костите на свещеници, убити от сръбската жандармерия през 1918 г., недалеч от село Янче, в посока към Галичник. Според запазеното местно…