Ознака:Проповед на Митрополит Агатангел

Настани

50 години автокефалност на МПЦ-ОА

...Но печалната и мрачна пустиња ми изгледаше светол, радостен, земен рај, кога низ умо ми минуваше во каква состојба се наоѓа мојата татковина, а посебно мојата Струмица, како ги гледаш нашите попови до еден како служат на грчки, а не…

Настани

1000 години од упокојувањето на Св. Јован Владимир

Како ризница скапоцена и извор кој на земните им точи реки што ги очистуваат болестите, нам ни се даде твоето свештено тело, кое дава исцеление за различни болести, и божествена благодат на оние, кои доаѓаат кај него, за да извикаме:…

Богослужби

Манастирска слава

Ти, кој се роди од неплодна жена пред девственото раѓање, и сега, со отсекување на твојата глава, си Претеча на доброволното распнување на Оној Кој ја создаде вселената, и на оние во адот им викаш: момчиња, благословете Го, свештеници, воспејте…