Ознака:Смирение

Поучни словa

Самодовербата и смирението

Блажен е оној христијанин кој за себе мисли дека е ништо! Само кога ќе сфатиш дека си ништо, преку смирението, ќе можеш правилно да ги сфатиш евангелските зборови што ги кажа Христос: Без мене не можете да направите ништо. (Јован…

трансхуманизам

Трансхуманизмот и обожението – IV дел

Дозволете ми да продолжам со следниот пример. Овој пример е поврзан со еден текст на современиот српски светија, кој бил гонет, затваран, измачуван од Германците во Дахау за време на Втората светска војна. Овој текст е пример за тоа како…

Поучни словa

Спознај се себеси, кој си

најнапред потребно е она: „спознај се себеси“. Да се запознаеш себеси - кој си. Кој навистина си, а не кој мислиш дека си. Со тоа знаење стануваш најмудар меѓу луѓето. Со таквото сознание доаѓаш до смирение и добиваш благодат од…

Поучни словa

Да трчаме за да Го сретнеме Христа – II дел

Знаете ли што направила крвоточивата жена? Знаете ли колку бодликава жица, колку граници морала да помине за да стигне до Христа? И што правела? Ползела по земјата. Така само ќе ја поминеш бодликавата жица – и твојата,  и таа на…

Поучни словa

Светоста не е состојба за малкумина, зашто Христос е за сите

Кога луѓето влегуваат во Црквата и започнуваат да живеат „подуховно“, тие започнуваат да ја култивираат и молитвата на некаков свој начин. Почнуваат да кажуваат дека живеат „поспокојно“, сметајќи го спокојството што го чувствуваат како доказ за нивниот духовен напредок. Меѓутоа,…

Поучни словa

Љубовта ни ја открива вистината за другиот

Проникнувај во најдлабоката суштина на другиот. Гледај зад неговите зборови, мисли, дела, на неговата борба со страстите.  Повеќето луѓе зад нечие непристојно однесување ќе видат еден хулиган, груб, неучтив човек. Но, тоа е грешка. Зад однесувањето треба да ги видат…