Ознака:Старци

Вести од светот

Американецот Даглас што стана православен Димитриј

Даглас Литл и јеромонах Јаков Симонопетриец Света Гора за познатиот американски фотограф Даглас Литл (Douglas Alfred Demetrios Lyttle) не беше само место на вдахновение за неговото уметничко творештво. Беше ковчег на Православието каде што се вдлабочуваше во своите духовни потраги…

Поучни словa

Старец Гавриил Карејски за трпението

Ве молиме да ни кажете нешто за трпението? Значењето и вредноста на трпението се огромни. Со трпение спасувајте си ги душите. И, којшто ќе истрпи до крај, ќе се спаси. Што и да ни се случи треба да имаме трпение,…

Поучни словa

Старец Порфириј: ако не Го гледаш Христа во сите свои дела и мисли, ти си без Христа

Старец Порфириј говорел: „Животот без Христа не е живот, а смрт. Ако не Го гледаш Христа во сите свои дела и мисли, ти си без Христа“. Истиот Старец додавал: „Христос е наш Пријател, наш Брат, Тој е она, коешто е…