Ознака:Велики Понеделник

Богослужби

Свет и Велик Понеделник

Царот на славата, Кој од небесните Сили е непрестајно славен; Невидливиот, Кој видлив заради луѓето стана; Недопирливиот, Кој тело опипливо прими и како слуга се јави, влегува денес во Ерусалим за страдање и смрт да прими. Виде Он дека Неговото…

Богослужби

Светиот и Велик Понеделник

Денот што дојде го објави почетокот на страдањата Господови. Полека, со скрушени срца и смирени мисли, заедно со Господа го правиме првиот чекор во оваа Голема и Страдална Седмица, која нè повикува да се задлабочиме во тајната на надумните страдања…

Богослужби

Свет и Велик Понеделник

Празнувањето на најголемиот празник во Христијанството, Светата Пасха, Воскресението Христово, започнува токму од денешниов ден, со влегување на Христа во Ерусалим и во срцата на луѓето. Он и денес, доколку Му дозволиме, може благодатно да влезе и да биде присутен…

Богослужби

Свет и Велик Понеделник

Ете, Младоженецот доаѓа на полноќ и блажен е слугата што ќе го најде буден, а недостоен ќе биде оној што ќе го најде да дреме. Затоа пази, душо моја, сонот да не те притисне и на смрт да не бидеш…

Богослужби

(Видео) Свет и Велик Понеделник

Откако го минавме божествениот празник Цветници, да поитаме, верни, кон божествениот празник – кон чесната спасителна тајна на Христовите страдања, и да Го видиме Него, Кој заради нас трпи доброволно страдање, и благодарејќи Му, да Му принесеме песна достојна, умилно…

Богослужби

(Видео) Велик Понеделник

Движен од милосрдие, Христе, доброволно идеш да страдаш, Добротовору, Кој сакаш да нѐ избавиш нас од страстите и од адската осуда. Затоа ги воспеваме Твоите чесни страдања и сите го славиме, Спасителе, Твоето крајно снисходење. (Седален на Велико повечерие)  …