Манастирски пастрмајлии
Вкусни манастирски пастрамајлии
Сосотојки
- 1 кг. брашно
- 1 јајце
- 1 лажиче сол
- ¼ коцка свеж квасец пекарски
- 2 лажички шеќер
- 2 лажици масло
- 150-1500 гр. маргарин исецкан на коцки
- 200 мл. јогурт или кисело млеко
- ½ лажичка прашок за пециво
- 300-400 гр. сирење рендано
- 200-300 гр. кашкавал рендан
- 5-6 јајца изматени
- свежи печурки по желба
- туна од конзерва по желба
Начин на подготовка
-
Во длабок сад се сипува брашното, во средина се прави отвор и внатре се става шеќерот, маслото, јајцата, пецивото, јогуртот и квасецот (доколку е свеж, претходно се топи во една чаша млака вода).
-
Брашното надвор од отворот се посолува со потребната количина сол, а по потреба се додава и малку топла вода при месењето.
-
Се замесува мазно и меко тесто, добро се изработува и се остава да стои на топло место, покриено со чиста прекривка, некаде околу 20′-30′, за да стаса.
-
Кога тестото ќе нарасне, од него се прават мали топчиња, малку поголеми од орев, кои се оставаат околу 5′-10′ за да нараснат малку.
-
Од топчињата се прават мали форми во вид на кајче и се редат во плех претходно намастен со малку маргарин.
-
Потоа пастрмајлиите се полнат, и тоа најпрвин со рендано сирење, па врз него се ставаат сецканите печурки, сецканиот кашкавал, се преливаат со 2-3 лажици матено јајце и најгоре се посипува со сусам.
-
На крај на секоја пастрмајлија се става 1-2 коцки маргарин и по 10′ се ставаат да се печат.
Забелешка
Се служат топли.
Detect languageAfrikaansAlbanianAmharicArabicArmenianAzerbaijaniBasqueBelarusianBengaliBosnianBulgarianCatalanCebuanoChichewaChinese (Simplified)Chinese (Traditional)CorsicanCroatianCzechDanishDutchEnglishEsperantoEstonianFilipinoFinnishFrenchFrisianGalicianGeorgianGermanGreekGujaratiHaitian CreoleHausaHawaiianHebrewHindiHmongHungarianIcelandicIgboIndonesianIrishItalianJapaneseJavaneseKannadaKazakhKhmerKoreanKurdishKyrgyzLaoLatinLatvianLithuanianLuxembourgishMacedonianMalagasyMalayMalayalamMalteseMaoriMarathiMongolianMyanmar (Burmese)NepaliNorwegianPashtoPersianPolishPortuguesePunjabiRomanianRussianSamoanScots GaelicSerbianSesothoShonaSindhiSinhalaSlovakSlovenianSomaliSpanishSundaneseSwahiliSwedishTajikTamilTeluguThaiTurkishUkrainianUrduUzbekVietnameseWelshXhosaYiddishYorubaZulu | AfrikaansAlbanianAmharicArabicArmenianAzerbaijaniBasqueBelarusianBengaliBosnianBulgarianCatalanCebuanoChichewaChinese (Simplified)Chinese (Traditional)CorsicanCroatianCzechDanishDutchEnglishEsperantoEstonianFilipinoFinnishFrenchFrisianGalicianGeorgianGermanGreekGujaratiHaitian CreoleHausaHawaiianHebrewHindiHmongHungarianIcelandicIgboIndonesianIrishItalianJapaneseJavaneseKannadaKazakhKhmerKoreanKurdishKyrgyzLaoLatinLatvianLithuanianLuxembourgishMacedonianMalagasyMalayMalayalamMalteseMaoriMarathiMongolianMyanmar (Burmese)NepaliNorwegianPashtoPersianPolishPortuguesePunjabiRomanianRussianSamoanScots GaelicSerbianSesothoShonaSindhiSinhalaSlovakSlovenianSomaliSpanishSundaneseSwahiliSwedishTajikTamilTeluguThaiTurkishUkrainianUrduUzbekVietnameseWelshXhosaYiddishYorubaZulu |