Манастирски пастрмајлии

Манастирски пастрмајлии

Вкусни манастирски пастрамајлии

Вид на јадење Главно јадење
Кујна Бигорска
Клучни зборови Пастрамајлија
Време за припрема 2 часа
Време на подготовка 40 минути
Вкупно време 2 часа 40 минути
Сервирање 4 лица
Калории 1600 kcal

Сосотојки

  • 1 кг. брашно
  • 1 јајце
  • 1 лажиче сол
  • ¼ коцка свеж квасец пекарски
  • 2 лажички шеќер
  • 2 лажици масло
  • 150-1500 гр. маргарин исецкан на коцки
  • 200 мл. јогурт или кисело млеко
  • ½ лажичка прашок за пециво
  • 300-400 гр. сирење рендано
  • 200-300 гр. кашкавал рендан
  • 5-6 јајца изматени
  • свежи печурки по желба
  • туна од конзерва по желба

Начин на подготовка

  1. Во длабок сад се сипува брашното, во средина се прави отвор и внатре се става шеќерот, маслото, јајцата, пецивото, јогуртот и квасецот (доколку е свеж, претходно се топи во една чаша млака вода).

  2. Брашното надвор од отворот се посолува со потребната количина сол, а по потреба се додава и малку топла вода при месењето.

  3. Се замесува мазно и меко тесто, добро се изработува и се остава да стои на топло место, покриено со чиста прекривка, некаде околу 20′-30′, за да стаса.

  4. Кога тестото ќе нарасне, од него се прават мали топчиња, малку поголеми од орев, кои се оставаат околу 5′-10′ за да нараснат малку.

  5. Од топчињата се прават мали форми во вид на кајче и се редат во плех претходно намастен со малку маргарин.

  6. Потоа пастрмајлиите се полнат, и тоа најпрвин со рендано сирење, па врз него се ставаат сецканите печурки, сецканиот кашкавал, се преливаат со 2-3 лажици матено јајце и најгоре се посипува со сусам.

  7. На крај на секоја пастрмајлија се става 1-2 коцки маргарин и по 10′ се ставаат да се печат.

Забелешка

Се служат топли.

G
M
T
Detect languageAfrikaansAlbanianAmharicArabicArmenianAzerbaijaniBasqueBelarusianBengaliBosnianBulgarianCatalanCebuanoChichewaChinese (Simplified)Chinese (Traditional)CorsicanCroatianCzechDanishDutchEnglishEsperantoEstonianFilipinoFinnishFrenchFrisianGalicianGeorgianGermanGreekGujaratiHaitian CreoleHausaHawaiianHebrewHindiHmongHungarianIcelandicIgboIndonesianIrishItalianJapaneseJavaneseKannadaKazakhKhmerKoreanKurdishKyrgyzLaoLatinLatvianLithuanianLuxembourgishMacedonianMalagasyMalayMalayalamMalteseMaoriMarathiMongolianMyanmar (Burmese)NepaliNorwegianPashtoPersianPolishPortuguesePunjabiRomanianRussianSamoanScots GaelicSerbianSesothoShonaSindhiSinhalaSlovakSlovenianSomaliSpanishSundaneseSwahiliSwedishTajikTamilTeluguThaiTurkishUkrainianUrduUzbekVietnameseWelshXhosaYiddishYorubaZulu
AfrikaansAlbanianAmharicArabicArmenianAzerbaijaniBasqueBelarusianBengaliBosnianBulgarianCatalanCebuanoChichewaChinese (Simplified)Chinese (Traditional)CorsicanCroatianCzechDanishDutchEnglishEsperantoEstonianFilipinoFinnishFrenchFrisianGalicianGeorgianGermanGreekGujaratiHaitian CreoleHausaHawaiianHebrewHindiHmongHungarianIcelandicIgboIndonesianIrishItalianJapaneseJavaneseKannadaKazakhKhmerKoreanKurdishKyrgyzLaoLatinLatvianLithuanianLuxembourgishMacedonianMalagasyMalayMalayalamMalteseMaoriMarathiMongolianMyanmar (Burmese)NepaliNorwegianPashtoPersianPolishPortuguesePunjabiRomanianRussianSamoanScots GaelicSerbianSesothoShonaSindhiSinhalaSlovakSlovenianSomaliSpanishSundaneseSwahiliSwedishTajikTamilTeluguThaiTurkishUkrainianUrduUzbekVietnameseWelshXhosaYiddishYorubaZulu
Text-to-speech function is limited to 200 characters