Потребни состојки:
- 500 гр. печурки
- 250 гр. кисела павлака
- 2 главици кромид
- 2 чешниња лук
- 1 стар леб
- 100 гр. кашкавал
- 2 лажици брашно
- Зачин по вкус: сол, бибер, вегета, црвен пипер
- Малку масло
Начин на подготовка:
Во длабок сад се пржи во малку масло ситно исецканиот кромид, му се додаваат печурките, лукот и зачините по вкус. Се трга од огнот и кога ќе се излади се додава киселата павлака и брашното разматено во малку вода. Лебот се сече на кришки и се реди во подмачкан плех. Врз секое парче леб се става од подготвениот фил со печурки и најгоре се става тенко парче кашкавал. Лепчињата се запекуваат во релна околу 10′ на температура од 180°С.
Се служат топли.