Успенска лешник торта

Потребни состојки:

Пандишпан:

  • 250 гр. брашно
  • Пециво
  • 250 гр. шеќер
  • Ванилин шеќер
  • 2 супени лажици масло
  • 1 шолја (200-250 гр.) печени лешници (излупени и мелени)
  • 1 шолја (200-250 мл.) кисела вода

*Се печат два исти пандишпани

Фил 1:

  • 4 пудинзи од ванила
  • 12 супени лажици шеќер
  • Ванилин шеќер
  • 10 супени лажици кокосово млеко
  • 1 л. вода
  • 1 маргарин
  • 250 гр. шеќер во прав
  • Потпечени лешници по желба (доволно е половина шолја)

Фил 2:

  • 4 пудинзи од чоколадо
  • 12 супени лажици шеќер
  • 10 супени лажици кокосово млеко
  • 1 л. вода
  • 100 гр. чоколада за готвење
  • 1 маргарин
  • 250 гр. шеќер во прав
  • Потпечени лешници по желба (доволно е половина шолја)

Начин на подготовка:

Се мешаат сите состојки за пандишпанот, смесата се става во плех со хартија за печење и се пече на температура од 180-200°С, околу 20′.

Во 700 мл. вода го додаваме кокосовото млеко и шеќерот и ги ставаме на оган. Кога ќе почне да врие, се додава пудингот претходно изматен во 300 мл. вода, се додава и ванилин шеќер. Се остава на оган, со мешање, додека да згусне.

Маргаринот се мати со шеќерот во прав, се додава изладениот пудинг и потпечените мелени лешници. Во чоколадниот пудинг се додава и чоколадата за готвење, додека е сè уште врел.

Првиот пандишпан се филува со ванила пудинг, врз која го ставаме вториот пандишпан и го филуваме со чоколадниот пудинг. Се поросува со мелени лешници!

*Ако е пост на вода, рецептот ќе биде без масло и маргарин.
*По желба во филот од ванила може да се додаде пасирана или сечкана банана за да се добие освежителен вкус.