Ознака:Дневник

Медиумите за нас

Грбот и знамето да не се чепкаат оти не претставуваат ниту една етничка заедница

БИГОРСKИТЕ МОНАСИ ЗА ДРЖАВНИТЕ ОБЕЛЕЖЈА Да не се посегнува по државниот грб и знаме, особено не затоа што некој тврди дека тие претставуваат обележја на македонската етничка заедница“ - е ставот со кој вчера излезе монашкото братство на познатиот Бигорски…

Медиумите за нас

Бигорски манастир доби нова резба

Kопаничарот Новица седум години ја резбал целивалната Нова целивална, резбан исконостас за иконата на Пресвета Богородица, деновиве доби македонско древно светилиште, манастирот „Свети Јован Kрстител“, попознат како Бигорски манастир. Спроти големиот православен празник Христовото раѓање, Божик, манастирот доби целивална, која…

Медиумите за нас

Свештеници распнувани на крст оти не сакале да го споменуваат српскиот патријарх

KАKО СЕ ВОСПОСТАВУВАЛА СРПСKАТА ЦРKОВНА ВЛАСТ ВО МАKЕДОНИЈА ПО БАЛKАНСKИТЕ ВОЈНИ Игуменот Партениј со братството, 1912г Свештеникот Овентиј Исаиев од Галичник  за кој вчера пишуваше „Дневник“ не бил единствен кој во перидот по Балканските и Првата светска војна во 1918…

Медиумите за нас

Галичкиот свештеник Исаиев бил мачен, па убиен од српски жандарми

БИГОРСКИТЕ МОНАСИ ЈА ОТКРИЈА ТАЈНАТА СТАРА 98 ГОДИНИ Свештеник Овентиј Исаиев Монасите од Бигорскиот манастир помогнале да се дознае вистината за енигмата стара речиси еден век, која е поврзана со познатиот свештеник од Галичник, Овентиј Исаиев, и уште тројца други…

Медиумите за нас

ПОТРЕСНА ИСПОВЕД НА ЗАВИСНИК КОЈ СЕ ИЗЛЕКУВАЛ ВО БИГОРСКИОТ МАНАСТИР

ПОТРЕСНА ИСПОВЕД НА ЗАВИСНИК КОЈ СЕ ИЗЛЕКУВАЛ ВО БИГОРСКИОТ МАНАСТИР: Дрогата царуваше со мене Пресврт во мојот живот се случи кога на татко ми му ја украдов кредитната картичка, со мисла дека ќе земам пари само еднаш за да купам…