Ознака:Коливо

Богослужби

Чист петок

Како лоза висејќи на Крстот, Спасителу, со виното на бесмртноста си ги напоил краиштата на вселената, Христе; Затоа Ти повикувам: мене тешко помрачениот од гревовното пијанство, откако ќе ме напоиш со сладоста на вистинското смирение, укрепи ме да постам сега…

Историјат

Чин на благословување коливо

Во 1то и 2то поглавје од Типикот додаден е чинот на трпезата, а во рамките на тој чин се наоѓа и чинот за благословување на коливо. Со тоа се напомнува дека јадењето коливо е една од специфичностите на празнувањето на…