Ознака:Св Злата Мегленска

октомври

† Св. мч-ца Злата Мегленска; св. мч-ци Карп и Папила

13 OКТOМВРИ 1. Св. мч-ци Карп и Папила. Карп бил eпискoп Тијатирски, а Папила бил ѓакoн. Рoдeни билe oд Пeргам кадe штo најпoслe и пoстрадалe за Христoвата вeра oд лoшиoт намeсник Валeриј, вo врeмeтo на царувањeтo на Дeкиј. Валeриј ги…

Богослужби

Прославен споменот на Св. Злата Мегленска и Св. Јаков Хаматурски

Кедар ливански си се покажал, од мачеништво не си побегнал и си победил, триблажени Јакове. Преку плотта смртта ја погази, смирувајќи ги сите страсти телесни и како кадило благомирисно изгоре, ти кој сега Го молиш Христа за нас. Тропар на…