Ознака:Типик

Богослужба

За Третата недела и Четвртата седмица од Великиот Пост

Постот го поткрепува телото, ги просветува умот и срцето; преку него во духот човечки венеат страстите и добри дела се извршуваат; умот се издигнува кон небото и оттаму прошка од Бога за нас се симнува. И ете Црквата, во Неделата…

Историјат

Чин на благословување коливо

Во 1то и 2то поглавје од Типикот додаден е чинот на трпезата, а во рамките на тој чин се наоѓа и чинот за благословување на коливо. Со тоа се напомнува дека јадењето коливо е една од специфичностите на празнувањето на…