Бигорска овошна торта на вода

Потребни состојки:

Пандишпан:

  • 500 гр. брашно
  • 1 прашок за пециво и малку сода бикарбона
  • 12 супени лажици шеќер
  • Ванилин шеќер
  • 200 гр. ореви мелени
  • 200 гр. лешници мелени (поубаво е да се потпечени и излупени)
  • Урми сечкани (по желба)
  • Сок од еден лимон
  • 500 мл. млака вода

Фил:

  • 6 пудинзи од чоколада
  • 18 супени лажици шеќер
  • Ванилин шеќер
  • 10 супени лажици кокосово млеко
  • 1½ л. вода
  • 5 банани
  • 5 праски

Начин на подготовка:

Се мешаат сите состојки за пандишпанот, се печат на 150°С, околу 30′.
Врз пандишпанот се реди исечканото овошје и се полева со врел (течен) пудинг.

*Препорачливо е да се пече во подлабок сад, за во истиот, пандишпанот да се полее со пудингот.